Även partitjänstemän och statliga medier sprider "rykten" på internet
Xia Yeliang, professor vid Pekinguniversitetet, skrev på sin mikroblogg den 9 september anklagelser mot chefredaktören för Global Times för att ha spridit elaka rykten. Advokater i Kina erbjöd att bistå honom utan ersättning ifall han ville inge en stämningsansökan. (Foto: Skärmdump/Weibo.com)


Under de senaste månaderna har kinesiska myndigheter haft fullt upp med att attackera ”ryktesspridare” på internet. Rykten är ett hot mot samhällets stabilitet, har kommunistpartiets propagandatjänstemän sagt i åtskilliga tidningar, hemsidor och tv-kanaler som de kontrollerar.

Partiet anklagar så många andra för ryktesspridning, men kan inte partiets egna språkrör också vara skyldiga till det?

Xia Yeliang, ekonomiprofessor vid prestigefyllda Pekinguniversitetet, sade i ett inlägg nyligen på sin mikroblogg att han är beredd att testa detta.

Den nationalistiska statliga tidningen Global Times chefredaktör, Hu Xijin, hävdade i en ledare att Xia inte hade klarat ett utvärderingsprov för lärare förra året (och tillade också att Xias ”liberala politiska åsikter” var ”väldigt extrema”).

Xia hade i själva verket klarat utvärderingstestet. Han sade att Hus struntprat om att han inte klarade det utgjorde ”elaka rykten och förtal”, och sade att en stämningsansökan skulle inte vara uteslutet.

Global Times-ledaren hade spridits vidare över 500 gånger och klickats av över 5000 nätanvändare. Detta är intressant, eftersom högsta folkdomstolen och folkets högsta åklagarmyndighet nyligen har kommit med ett utlåtande, som stipulerar att de som spridit rykten som sprids eller läses så många gånger, kommer att åtalas för förtal.

Nätanvändare backade genast upp Xia. Enligt partiets egna nya riktlinjer borde dess språkrör Global Times straffas för att ha spridit rykten, menade man.

Xia skrev sedan ett inlägg till där han efterfrågade advokater som utan betalning kan tänka sig hitta olika sätt att lämna in en stämningsansökan mot Hu Xijin.

Xia Yeliang har listats som en av de 100 mest inflytelserika offentliga intellektuella i Kina mellan 2009 och 2013, och har också nyligen hamnat i centrum för en kontrovers mellan Pekinguniversitetet, de kinesiska ledarna och Wellesley College, ett privatägt universitet i Massachusetts i USA.

Xias universitet i Kina har hotat med att fakulteten ska rösta om huruvida han borde sparkas för sina felaktiga åsikter om demokrati och rättsstaten.

Det är en tydlig markering från centralledningen, som för närvarande är mitt uppe i en kampanj för att kväva demokratiskt tänkande i Kina. Som svar på detta har nästan en tredjedel av fakulteten i Wellesley sagt att de kräver att allt samarbete mellan Wellesley och Pekinguniversitetet ska upphöra om Xia sparkas.

Xia är inte den ende som satts under en oerhörd press. Sedan den senaste kampanjen mot internetrykten startades har flera hundra kinesiska nätanvändare gripits under enbart en vecka i augusti, enligt Southern Weekend.

Men nätanvändare slår tillbaka, precis som Xia.

En bloggare skrev ett inlägg på det populära internetforumet club.kdnet.net. Rubriken löd: ”Jag har samlat in en lista på internetrykten, var god och straffa ryktesspridarna enligt lagen.”

Inlägget bestod av skärmdumpar från statliga medierapporter som senare visat sig vara osanna. Ett av exemplen visade hur hälsoministeriet år 2006 förnekade att Kina tog organ från dödsdömda fångar, men sedan 2012 erkände att organ från dödsdömda fångar var den största källan till organ för Kinas transplantationsindustri.

Xia sade att han inte känner sig optimistisk gällande ett åtal mot Hu.

”Det är osannolikt att det händer i Kina, men om högsta domstolen och åklagarmyndighetens riktlinjer har offentliggjorts borde det gälla för alla”, sade han i en intervju med New Tang Dynasty TV.

Xia återvände till Kina den 30 augusti efter ett år som gästprofessor vid Stanforduniversitetet. Han berättade för Deutche Welle att situationen vid universitet och högskolor i Kina har blivit värre, jämfört med förra året.

”Atmosfären är spänd och det går åt vänsterhållet. Jag känner en atmosfär som liknar kulturevolutionen.”

Han sade också att han är besviken på den kinesiska regimens nya ledare. ”Politiskt sett har det gått bakåt. Kulturrevolutionsliknande språk och ideologi är nu tillbaka igen”, sade han i en intervju med Radio France Internationale.

”På många platser finns det politiska gruppstudier för att fördjupa sig i marxism”, sade han. ”Attackerna mot så kallade internetrykten syftar till att ge folk mindre utrymme att tala, och inte låta folk tala fritt.”

Men han säger sig inte vara rädd. ”Kina står nu vid ett vägskäl i historien. Mer än någonsin borde anställda vid Pekinguniversitetet tala ut och säga vad folk förväntar sig från intellektuella”, berättade han för Deutche Welle.

Under historiens gång har Pekinguniversitetet varit känt för sin tankefrihet. Det var ett centrum för Kinas nya kulturströmningar och många andra moderna politiska rörelser.

”Om man på Pekinguniversitetet är rädd för att tala ut, vad för sorts universitet kommer det att vara?”, sade han. ”Det kommer att förlora sin själ, och Pekinguniversitetets anda kommer att dö ut.”

Översatt från engelska.