Även de mest regimtrogna kan tystas på Kinas internet
Den regimtrogne kinesiske akademikern Kong Qingdong, vars mikrobloggkonto nyligen försvann efter att han uttalat sig i kontroversiella ämnen. (Skärmdump/m4.cn)


Den kinesiska regimens kampanj mot det fria ordet på internet tycks nu ha drabbat även en av partiets mest högljudda och trogna propagandister. Det är den maoistiske akademikern Kong Qingdong, som blivit känd för sina rasande attacker på alla liberala och demokratiska ståndpunkter, som fått sitt mikrobloggkonto stängt, efter ett oväntat uttalande om massakern på Himmelska fridens torg.

Kong, som är professor på Pekings universitet, anses som något av en fanbärare för ”femtiocentsarmén”, den grupp av offentliga personer och betalda internettroll, vars uppgift det är att kontrollera opinionen på internet, med hätska attacker på alla som talar om till exempel demokrati eller kritiserar kommunistpartiet. Men nyligen uttalade Kong sig i två känsliga ämnen, och hans konto på den populära mikrobloggen Weibo försvann. Det är extra ironiskt med tanke på att Kong tidigare öppet gottat sig åt att liberala akademiker har tystats på nätet.

Den 23 maj kritiserade Kong den förre kommunistpartiledaren Hu Yaobangs frisläppande av politiska fångar i Tibet 1980, vilket han ansåg hade ”lagt grunden för den dolda faran i etniska och religiösa oroligheter på senare år”. De kommentarerna kom med anledning av den blodiga attacken på en marknad i Xinjiang nyligen, som beskrivits som en terroristattack av myndigheterna.

Samma dag hamnade han i en replikväxling om massakern på Himmelska fridens torg 1989. Massakern är ett förbjudet ämne även i vanliga fall, men nu, med 25-årsdagen av händelserna bara någon vecka bort, är det extra känsligt. Det intressanta var också att Kong, som själv var en av studenterna på torget under massakern, faktiskt försvarade att händelsen ägt rum. Han sade att studenterna inte startat något upplopp, och att armén dödat folk i kallt blod, och sedan spridit lögner om vad som hände.

Dagen därpå försvann alltså hans Weibokonto. Mannen som blivit känd för att kalla hela Hongkongs befolkning för ”de brittiska imperialisternas hundar”, sin professorskollega Wan Xiongqiu för en ”gammal skurk” och sagt att alla personer med ”högeråsikter” är ”förrädare”, blev av allt att döma tystad.

Somliga internetanvändare noterade det smått absurda i situationen. Användaren ”Guchedan” på Weibo skrev:

”Så ironiskt! Varenda dag kallade han svart för vitt och vitt för svart på internet utan att råka illa ut. Den här gången sade han äntligen något sant, och då tog de bort honom.”

Andra som alltid var oense med Kong framhöll ändå att det var fel att han tystades, som till exempel professor Wang Quanjie.

”Internet borde innehålla alla åsikter som inte skadar allmänheten, och borde skydda medborgarnas lika rätt till att uttrycka sig fritt”, skrev han på Weibo.

Rapportering av Lu Chen.