Avbruten kinesisk "jasminrevolution" kan ha varit iscensatt av kommunistpartiet
Poliser vaktar längs shoppinggatan Wanfujing i Peking efter att demonstranter samlats den 20 februari. Meddelanden på internet hade uppmanat missnöjda kineser att samlas på offentliga platser i 13 större städer för att att uppmärksamma "jasminrevolutionen" i mellanöstern. (Foto: Peter Parks/AFP/Getty Images)


I samband med händelserna i mellanöstern de senaste veckorna har det spekulerats i om kineserna skulle sätta igång en egen ”jasminrevolution” i verket. Anonyma uppmaningar till sådana protester dök upp på söndagen på Kinas internet, men enligt vissa var detta en bluff, iscensatt av kommunistpartiet.

Den 17 februari postade en anonym användare på twitter att de första datumen för Kinas jasminrevolution hade bestämts. Den 19 februari dök en annan post upp på nyhetssajten Boxun, som är baserad utanför Kina. Den utgav sig för att meddela de platser där man skulle samlas i större städer.

Posten på Boxun listade mötesplatser för en manifestation klockan 14 den 20 februari i 13 kinesiska städer, inklusive Peking. I andra städer skulle man samlas i centrum, på stadens torg.

Den 20 februari dök ett stort antal poliser, civilpoliser och representanter för statliga medier upp på Wangfujing i Peking, en av de platser som det postats om på nätet. Polisen grep ett stort antal människor. Även tidigare hade ett stort antal dissidenter gripits.

Washingtonbaserade Kinaexperten Shi Zangshan sade att kommunistpartiet ordnat massiv mediabevakning kring gripandena för att demonstera att man slog ner en jasminrevolutionsliknande kampanj. Motivet, enligt Shi, var att skapa ett sken av att kommunistpartiet har allting under kontroll.

Förutom att man rapporterade om hur protesterna kvästes hävdades i en del medier även att bland annat Falun Gong-utövare låg bakom incidenten.

Den 21 februari publicerade Apple Daily i Taiwan en artikel där man hävdade att de som låg bakom protesterna var bland annat Falun Gong. World Journal, som är en kinesisk tidning som ges ut i USA, rapporterade även de om att rörelsen drevs av Wang Dan, en prodemokratisk ledare som nu bor i USA och vad man kallade ”den religiösa organisationen Falun Gong”.

Yang Sen, ordförande för US Midwest Falun Dafa Association, kommenterade mediarapporterna om att Falun Gong utövare skulle ligga bakom protesterna.

– Vi är människor som kultiverar oss själva i enlighet med pricnicperna sanning, godhet och tålamod. Vi blandar oss inte i politik. Vi har ingen särskild inställning i den här frågan. Den här händelsen har utvecklats på ett underligt sätt. Min personliga uppfattning är att alltsammans troligen initierats av den kinesiska kommunistpartiet för att ytterligare förfölja de som man anser som ett hot, sade Yang, och tillade:

– Jag ifrågasätter även källorna och vissa mediers professionalism.

En artikel på Aboluwang, en kinesiskspråkig sajt baserad utanför Kina, analyserade händelsen och kom till slutsatsen att denna ”jasminrevolution” högst sannolikt var en fälla. Kommunistpartiet ville använda en falsk uppmaning till protester för att kunna gripa de mest modiga kineserna, sägs det i artikeln. Detta skulle hjälpa till att hindra att protester organiseras i framtiden samt skrämma folk så de inte deltar.

Enligt Shi Zangshan har trenden där folket reser sig mot auktoritära regimer i mellanöstern skrämt kommunistpartet ordentligt. De verkar frukta en dominoeffekt, där diktaturer faller samman, som ska nå även Kina. Han menar att de partitrogna medierna rapporterade från de avbrutna protesterna på söndagen på ett sätt som var avsett att skrämma folk.

 

Översatt från engelska: