Australiska senaten kräver ett slut på förföljelsen av Falun Gong
Australiska senaten har enhälligt röstat för att kräva ett slut på förföljelsen av Falun Gong i Kina. Falun Gong är en kultiveringsmetod som brutalt förföljts i Kina sedan 1999. (Foto: David Gray/ AFP/ Getty Images)


Den australiska senaten har enhälligt röstat för att kräva ett slut på förföljelsen av Falun Gong i Kina och fördöma det som humanitära grupper kallar för den värsta människorättskrisen i Kina i dagsläget.

Det gröna partiets Kerry Nettles motion antogs enhälligt i senaten i torsdags.

– Det här är första gången som den australiska regeringen ger sitt stöd till ett slut på förföljelsen av Falun Gong-utövare i Kina. Det är ett historiskt steg som förenar vår regerings position med många andra västdemokratier. Det är inte bara ett uttalande utan kommer att ha en direkt positiv inverkan för Kinas befolkning. Internationellt fördömande av förföljelsen är den effektivaste vägen att stoppa tortyren och dödandet, säger Falun Gongs talesperson Kay Rubaeck.

Rapporter från människorättsgrupper som Amnesty International, Human Rights Watch och FN:s speciella rapportör i tortyrfrågor redogör detaljerat bevisen för de systematiska arresteringarna och tortyren som Kinas regim utsatt Falun Gong-utövare för sedan i juli 1999.