Australisk åklagare vill häva domstolsutlåtande mot kinesiska tjänstemän


En australisk åklagare vill ogiltigförklara domstolsutslaget mot Kinas före detta handelsminister Bo Xilai i ett tortyrfall.

Kinas före detta handelsminister infann sig inte i rätten då han i november förra året åtalades för tortyr i en australisk domstol. Han tog personligen emot stämningsansökan under en officiell visit i Australien. Käranden, Pan Yu, som numera är australisk medborgare, torterades med 40 000-volts elbatonger i Liaoningprovinsen under perioden då Bo Xilai personligen övervakade interneringen, tortyren och hjärntvätten av Falun Gong-utövare i regionen.

Bo Xilai har sedan dess avgått som minister, men det framgår att Kinas ambassad har försökt påverka Australiens regering att träda emellan i det här och i andra rättsfall mot kinesiska tjänstemän.

Åklagaren, Robert McClelland, vill nu få domstolsutslaget mot Bo Xilai ogiltigförklarat eftersom det inte är i enighet med den straffbefrielseakt som främmande stater åtnjuter.

En talesperson för Falun Gong i Australien, Kay Rubacek, berättar att det i Lianongprovinsen finns bekräftat hundratals dödsfall av Falun Gong-utövare, som ett resultat av Bo Xilais direktiv som guvernör och vice sekreterare i regionen.

– Det kommer att vara en stor vanära om domen sätts åt sidan, säger hon.

Australiens före detta utrikesminister, Alexander Downer, utfärdade ett intyg i november förra året för att ställa sig emellan ytterligare ett tortyrfall, den här gången mot Chen Shaoji, medlem i Kinas kommunistparti.

Chen, före detta partisekreterare i Guandongprovinsen, var ledare för 610-byrån – en hemlig polisstyrka som inrättades för att förverkliga förföljelsekampanjen mot Falun Gong-utövare i Kina. Han stäms för tortyr, övergrepp och olagligt frihetsberövande av två kinesiska kvinnor, båda Falun Gong-utövare, som nu lever i Australien.

Nuvarande utrikesministern, Stephen Smith, har gått vidare med Downers intervention och har utfärdat intyg enligt utländska staters straffbefrielseakt från 1985, för att skydda både Bo XIlai och Chen Shaoji.

Åklagaren vill nu ogiltigförklara domstolsutslaget mot Bo Xilai som inte infann sig i rätten, och gå vidare med den förra regeringens intervention i ärendet med Chen Shaoji och ytterligare ett, fallet mot Kinas före detta ledare Jiang Zemin.

Jiang Zemin, som står ansvarig för att ha initierat utrotningskampanjen som bedrivs mot kinesiska Falun Gong-utövare sedan 1999, stäms för tortyr av den kinesiskfödda konstnären Zhang Cuiying.

Zhang, som är australisk medborgare, tillbringade åtta månader i ett kinesiskt fängelse där hon fick sina kläder avslitna, misshandlades och låstes in med manliga fångar som ett straff för att ha vädjat om ett slut på förföljelsen av Falun Gong-utövare till myndigheterna i Peking. Det var med den australiska regeringens hjälp som hon slutligen släpptes fri 2000, och återvände till Australien. Kay Rubacek säger att straffsättningarna mot kinesiska tjänstemän för brott mot mänskligheten måste drivas utanför Kina eftersom kommunistregimen inte skulle tillåta rättsfallen inom Kina.

Domsluten, säger hon, sänder ett starkt budskap till förövarna i Kina ”att de kommer att ställas ansvariga för sina brott, om inte nu så i framtiden”.

Högsta domstolen kommer att sammanträda för att diskutera åklagarens interventions livskraftighet i tre separata fall under mars månad.