Australier dricker avloppsvatten


Den ständiga torkan tvingar delstaten Queensland i Australien att återvinna avloppsvatten som dricksvatten.

– Antingen dricker man vatten eller så dör man. Vi har inget val, motiverar delstatens premiärminister Peter Beattie det impopulära beslutet.

Inom två år kommer Queenslands dricksvatten att börja ta slut. Inom fyra år är delstaten torrlagd.

Den dystra prognosen från Queenslands vattenkommission ligger till grund för delstatsregeringens beslut i söndags att börja pumpa ut renat avloppsvatten till hushållens kranar. Trots att australierna tycker att det är äckligt blir alla delstater tvungna att följa efter om det inte kommer regn och gör slut på den exempellösa hundraåriga torkan, spår Peter Beattie:

– Det är flytande guld. Det är en fråga om liv och död.

Queensland i nordöstra Australien är landets näst största delstat och lider, liksom större delen av landet, av kronisk vattenbrist. I de reservoarer som ska försörja storstäderna med vatten sjunker nivåerna stadigt på grund av den svåraste torkan i mannaminne. För Queenslands huvudstad Brisbane har nivån sjunkit till 20 procent under den gamla bottennoteringen.

Tekniken att återvinna avloppsvatten är beprövad och används redan i dag – inte bara av Christer Fuglesang och andra astronauter, utan även i länder som Israel, Singapore, USA och Storbritannien.

Trots det sade kommunen Toowoombas invånare i somras nej i en folkomröstning till idén om att dricka renat avloppsvatten. Enligt en färsk undersökning fruktar nära hälften av 1 000 tillfrågade personer att det återvunna vattnet innehåller mänskliga utsöndringar. Nära var tredje tycker att det är avskyvärt, medan bara var nionde kan tänka sig att dricka det.

I ett försök att vända opinionen hyllar både premiärminister John Howard och miljöminister Malcolm Turnbull Queenslands beslut.

– Återvinning är ett alternativ för våra städer. Alla våra storstäder måste använda fler vattenkällor och även ta till källor som inte är beroende av regn, säger Turnbull.

Australiens övriga fem delstater och två territorier har alla sagt nej till att återvinna avloppsvatten. I stället planerar de satsningar på att använda avsaltat havsvatten eller underjordiskt vatten.