Australiensiska medborgare i kinesisk husarrest
(China Photos/Getty Images)


De australiensiska medborgarna Daniel och Eliza Ng har placerats i husarrest av de kinesiska myndigheterna i Guangzhou. Paret är ägare till Enoch Group, ett stort ekologiskt företag med filialer i Australien, Fastlandskina och Hongkong.

De kinesiska myndigheterna anklagar paret för att ha anställt ett stort antal kinesiska kristna och för att ha främjat en kristen företagskultur.

Enligt ett brev från Eliza Ng genomsöktes både deras kontor och fabriker i Guangzhou den 21 augusti av en grupp agenter från allmänna säkerhetsbyrån. Dussintals anställda togs till förhör och en del blev enligt brevet slagna och satta i förvar på distriktets polisstation.

Företagets tillgångar såsom datorer, ekonomiska dokument och mobiltelefoner konfiskerades. Den 13 september frystes företagets och parets tillgångar. Några dagar senare fick de reseförbud. I oktober sattes de i husarrest och civila polismän har stationerats runt deras hem.

– Det här är uppenbarligen ett fall av religiös förföljelse. Internationella investerare bör ta hanteringen av det här fallet som en varning, säger Bob Fu från China Aid, som anser att sättet att hantera fallet bryter mot lagen.

Paret Ng har skrivit för att vädja till myndigheterna i Guangdongprovinsen och det australiensiska konsulatet i Guangzhou. De har ännu inte fått svar. Eftersom deras tillgångar har frusits är de nu beroende av donationer för att klara sig.

Översatt från version