Australiens utlämningsavtal med Kina kritiseras
Den demokratiske senatorn Andrew Bartlett är en av kritikerna som hyser farhågor om utlämningsavtalet mellan Australien och Kina. (Foto: Allan Milnes)


Ett fall med en kinesisk flykting som svalde rakblad för att förhindra deportering tillbaka till Kina har väckt farhågor om det nyligen undertecknade utlämningsavtalet mellan Australien och Kina.

Mannen som hade varit i Australien i tio år och de senaste fyra åren suttit häktad, fick sitt affärsvisum upphävt på grund av en arresteringsorder om kidnappning och mord begångna i Kina.

Flyktinggrupper säger att arresteringsordern är luddig och att man inte kan lita på det kinesiska rättssystemet .

Den demokratiske senatorn Andrew Bartlett sade att under tiden mannen inte utlämnas, så väcks farhågorna kring det kinesiska rättsväsendets effektivitet i ljuset av det nya  utlämningsavtalet mellan Australien och Kina.

Avtalet undertecknades under den kinesiska ledaren Hu Jintaos besök i Australien för APEC-toppmötet som en del av en allmän överenskommelse om internationellt samarbete om brottslighet.

– Utlämningsavtalet är en viktig fråga – särskilt om man tittar på ”resultat av upphävanden av visum baserade på en luddig arresteringsorder,” berättade senator Bartlett för Epoch Times.

Pamela Curr, kampanjchef för Asylum Seeker Resource Centre (ASRC), sade att den kinesiske flyktingen, känd som ”DP” för att skydda hans identitet, skulle sändas tillbaka till Kina på grund av en arresteringsorder som inte skulle vara giltig i en australisk domstol.

Arresteringsordern hade inte undertecknats eller daterats, sade hon och bortsett från namn och region var den utan uppgifter såsom födelsedata, adress, yrke och utbildning.

Medan namn och regionen på arresteringsordern stämde, sade Curr att regionen är stor och mannens efternamn var bland de fyra vanligaste namnen i Kina.

– Departementet förbereder sig att sända DP tillbaka till en möjlig avrättning när det inte finns något bevis på att DP är mannen som efterlysts av den kinesiska regimen för ett allvarligt brott, sade hon.

Medan den australiska utlämningslagen från 1988 klart fastställer att det inte blir någon utlämning i ärenden som kan medföra dödsdom i Kina, väcker DP:s fall farhågor gällande avtalet med Kina, där korruptionen är omfattande och rättsäkerheten undermålig.

Nickolas Bequelin, en forskare för mänskliga rättigheter i Asien-Stillahavsområdet, säger att det kinesiska rättssystemet är ”bedrövligt bristfälligt” eftersom det saknar oberoende från regimen och ”förvärrar hellre än lindrar lokal korruption.”

Ökande ”maffialisering” av lokala regeringar och rättssystemets oförmåga att ta sig an invånarnas problem vittnar om ett akut reformbehov, sade Bequelin. Det finns emellertid inga tecken på att Peking skulle vara på väg åt det hållet.

– I själva verket har partiet under president Hu övergett sin rättssäkerhetsretorik för att i stället prata mer om ”socialistisk” rättssäkerhet – vilket antyder att partiet, inte lagen i sig, kvarstår som det högsta,” skrev han i Wall Street Journal.

Den australiska regeringen är inte blind inför Kinas styrelseskicks karaktär. En speciell begränsning har lagts till i utlämningsavtalet med Kina som undantar utlämning all anhållan ”som gjorts med avsikt att rannsaka eller straffa personen för ett brott av politisk karaktär.”

Senator Bartlett säger att avtalet måste till granskning i parlamentet och sedan till gemensam utskottsbehandling innan det godkänns. Det är viktigt att ta upp problemen genom denna process, sade han.

Det verkliga problemet är att de helt enkelt vill anklaga människor för alla sorters allvarliga brott, vilket bara kan vara ett annat sätt att komma åt personer, sade han.

Rowan Callick, en australisk korrespondent i Peking, rapporterade i slutet av förra året att i inledning inför de olympiska spelen använde de kinesiska auktoritära härskarna allt mer lagen i ett försök att tysta dissidenter.

– Ett ökande kännetecken för att obevekligt avskräcka advokater och journalister har varit användning av slutna rättegångar, manövrer att blockera laglig representant, falska anklagelser och mer än misstänkta attacker av skurkar, som aldrig grips eller åtalas.

Callick citerade ett antal aktivister för mänskliga rättigheter som har fängslats under falska anklagelser, däribland advokaten för mänskliga rättigheter Gao Zhisheng och medarbetaren till New York Times Zhao Yan.

Ironiskt nog har en av Kinas mest kända miljöskyddsarbetare, Wu Lihong, också arresterats trots alla jippon om klimatförändringar som omgav APEC-toppmötet.

Enligt vänner och supportrar arresterades Wu och sattes i fängelse för falska anklagelser om utpressning på grund av han fortsatte att kämpa mot tjänstemännens overksamhet att göra något åt den en gång så vackra, men nu förorenade sjön Tai, rapporterade Australian Financial Review.

Översatt från version