Australien söker folk som fångar in livsfarliga giftspindlar
En trattminörspindel i Australiens reptilpark den 23 jan 2006 i Sydney. (Foto: Ian Waldie /Getty Images)


De flesta australier skulle hålla sig långt borta från en trattminörspindel, som anses vara världens giftigaste spindel, eller åtminstone döda den. Men den australiska regeringen har meddelat att de måste fångas in på grund av brist på motgift och söker nu folk som kan fånga in spindlarna.

Julie Mendezona på Australiens reptilpark, som mjölkar spindlar på deras gift, sade att det behövs fler spindlar för att tillverka motgiftsserum för att behandla offer för spindelbett. Utan motgift kan en människa dö inom några timmar efter ett bett.

”Vid den här tiden på året finns det inte så många trattminörspindlar,” sade hon till Australiens sändningsbolag. ”Lagret av motgift är endast hälften av vad det brukar vara.”

”Vi vill uppmuntra människor att faktiskt fånga den om de råkar stöta på en trattminörspindel och de känner sig säkra nog,” sade hon och tillade att spindlarna kan lämnas på ett närliggande insamlingsställe.

”De är faktiskt riktigt känsliga små varelser,” berättade hon. ”Faktiskt skulle det inte dröja många dagar innan de dog om vi skulle mjölka samma spindel flera dagar så vi mjölkar varje spindel bara en gång i veckan.”

Det behövs gift från runt 100 vuxna spindelhannar av arten Sydney trattminörspindel, som är en variant av den australiska trattminören, för att göra en enda dos av motgiftsserum, rapporterade The Australian Associated Press (AAP).

Hon berättade att en spindel kan fångas genom att man placerar en burk liggande med vid öppning  ganska nära spindeln som då troligtvis kryper in i burken för att fly. Vrid sedan burken upp och ner över spindeln och skjut papp under för att fånga den.

”Det här ska absolut inte göras av barn eller folk med spindelfobi,” tillade Julie Mendezona enligt AAP.

Översatt från engelska