Australien lättar på sanktionerna mot Burma
Burmas president Thein Sein anländer till Pochentongs flygplats i Phnom Penh den 2 april för att delta på Association Southeast Asian Nations (ASEAN) 20:e toppmöte som ägde rum i den kambodjanska huvudstaden. (Foto: Hoang Dinh Nam /AFP/Getty Images)


Australien kommer att lyfta sanktionerna mot Burmas president Thein Sein och minst 260 andra personer som har haft reseförbud. Australien kommer också att börja normalisera handeln, meddelades i ett gemensamt pressmeddelande av landets utrikesminister Bob Carr och handelsminister Craig Emerson.

Utrikesminister Bob Carr sade på måndagen att Burmas utveckling mot demokrati, när 43 av 45 platser i parlamentet gick till Aung San Suu Kyis demokratiparti National League for Democracy i det senaste valet, är anledningen till att Australien lyfter sanktionerna.

”Att lätta på sanktioner och uppmuntra handeln är ett erkännande av de långtgående politiska, ekonomiska och sociala reformer som vi har sett i Burma på senare tid”, sade utrikesministern.

Carr berättade för media att han bestämde sig för att lätta på sanktionerna efter samtal med Suu Kyi, regeringsmedlemmar och andra länder.

Antalet personer med ekonomiska sanktioner och reserestriktioner kommer att minska från 392 till cirka 130 personer.

”Vi kommer att uppmuntra den burmesiska regeringen att fortsätta på den inslagna vägen av reformer som inkluderar att man beviljar full politisk frihet och försonas med etniska grupper”, sade Carr.

Han sade också att om Burma inte fortsätter på vägen mot demokrati kan sanktionerna återinföras.

Handelsminister Craig Emerson sade att Australien skulle upphöra med sin tidigare policy att ”varken uppmuntra eller motverka handel eller investeringar med Burma”, utan istället söka nya möjligheter till engagemang.

”Ökad handel och investeringar kommer att bidra till att stödja reformprocessen i Burma samt förbättra de ekonomiska utsikterna för vanliga burmeser”, sade Emerson.

Storbritanniens premiärminister David Cameron och USA:s utrikesminister Hillary Clinton har uttryckt en vilja att lyfta sanktionerna mot Burma som en följd av valet den 1 april.

Vid ett besök i landet förra veckan sade Cameron att ”om Burma är på väg mot demokrati så ska vi bemöta dem på samma sätt och det bör göras på en gång”, rapporterade BBC.

”Jag hoppas att jag efter våra möten kan återvända hem till England och EU och säga med tillförsikt att förändringen i Burma är bestående”, tillade han.

Översatt från engelska