Aung San Suu Kyis parti kan delta i Burmas val
Demokratiledare Aung San Suu Kyi talar den 10 december 2011 i Yangon, Myanmar under ceremonin som hölls till hennes ära för att hon för 20 år sedan vann Nobels fredspris. (Foto: Paula Bronstein / Getty Images)


Burmas demokratiaktivist, Aung San Suu Kyis, parti har fått godkännande från regeringen att delta i val i framtiden.

Nyan Win, talesman för partiet National League for Democracy (NLD), berättade för tidskriften Irrawaddy att de fått godkänt att lämna uppgifter om sina kandidater i valet och de kommer att förbereda det snart.

Regeringen behöver också ” undersöka om det finns någon koppling mellan partiet och en illegal organisation med säte i något främmande land,” tillade Win.

Demokratiska partiet vann valet 1990 genom en jordskredsseger men den hårdföra militärregimen lät partiet aldrig överta makten. 

Burma, som bytt namn till Myanmar av juntan, styrdes av militären från 1962 till i år när landets nuvarande ledare, en tidigare general, blev invald. Under den nya civila regeringen släpptes Suu Kyi efter år i husarrest. Ett antal politiska fångar släpptes också, men långt ifrån alla, som kritiker är snabba att påpeka.

Översatt från engelska