Aung San Suu Kyi hoppfull om Burmas framtid
Burmas demokratiikon Aung San Suu Kyi mötte pressen vid sitt hem i Yangon, den 28 december 2011. (Foto: Soe Than Win/AFP/Getty Images)


Den burmesiska demokratiförkämpen Aung San Suu Kyi sade i en intervju nyligen att hon hyser gott hopp om att landet kommer att hålla demokratiska val medan hon lever.

Den 66 åriga Suu Kyi, har under de 20 bästa åren av sitt liv suttit fängslad av den tidigare styrande militärjuntan, angav inte specifikt när hon tror att förändringarna kommer att ske, men hon sade i en exklusiv intervju med BBC att hon ser fler reformer vid horisonten.

Burma kommer att uppleva ”demokratiska val under min livstid”, sade hon och tillade: ”Men jag vet förstås inte hur länge jag lever. Men om jag får ett normallångt liv, ja.”

Förändringarna sker inte ”så snabbt som många av oss skulle vilja”, men de är inte ”alltför långsamma”, sade Suu Kyi, samtidigt som hon sade att hon litar på den sittande presidenten Thein Sein, men litar inte på andra delar av regeringen. Sein, tidigare general i den regerande juntan i Burma, tillträdde presidentposten efter landets första val, efter juntatiden, som hölls i november 2010.

– Han är den sortens man som klarar att ta risker om han tycker att det är värt det, sade hon om Sein.

– Men jag kan inte lita på regeringen av det enkla skälet att jag inte känner alla regeringsmedlemmarna ännu, tillade hon.

Burma har frigett ett antal fångar under de senaste månaderna, inklusive några under den gångna veckan på landets självständighetsdag. Suu Kyi och en del aktivister har dock sagt att av dem som frigetts var endast ett fåtal politiska fångar.

Av de hundratals politiska fångarna i landet har Burma bara frigett 30, sade Suu Kyi i ett tal i onsdags, enligt den burmesiska nyhetstidningen Irrawaddy: ”Glöm för all del inte att en person kan inte ensam införa reformer”, sade hon med hänvisning till president Sein.

Mellan 600 och 1000 oliktänkande, journalister, munkar och andra tros fortfarande vara fängslade i Burma.

Intervjun med Suu Kyi skedde när den brittiske utrikesministern William Hague besökte landet och träffade regeringsmedlemmar, bland andra president Sein, i huvudstaden Naypyidaw.

Beträffande reformerna sade Hague enligt en skriftlig rapport att han har ”genuina förhoppningar om att ytterligare framsteg kommer att göras under de kommande veckorna och månaderna”.

”Jag gjorde klart att den brittiska regeringen förväntar sig att få bevittna frigivningen av alla politiska fångar, trovärdiga fyllnadsval i april, samt en verklig lindring av lidandet i minoritetsområden”, tillade han.

Hague är den förste brittiske utrikesministern som besöker Burma, som döptes om till Myanmar av juntan 1955. USA:s utrikesminister Hillary Clinton gjorde ett liknande besök förra månaden.

Han noterade att Burma hade frigett några politiska fångar, tillåtit oppositionspartier samt ökat pressfriheten.

”Det behövs ytterligare steg för att få bestående effekter rörande mänskliga rättigheter och politisk frihet i Burma. Vi hoppas särskilt på att få se att alla kvarvarande politiska fångar friges, sade Hague.

Översatt från engelska.