Attentatet en prövning för Lieberman
Israelisk polis vaktar avspärrningarna vid platsen för skottdramat där två palestinier dödade fyra personer på en marknad i Tel Aviv. (Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT)


Gårdagens attentat i Tel Aviv var ett sätt att pröva Israels nye försvarsminister Avigdor Lieberman. Det tror Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan.

– Vad som hände i går är ett test. Man vill se hur Lieberman reagerar på ett våldsdåd, det är ett sätt att reta honom för att se om han sväljer bytet och eskalerar situationen, säger Björn Brenner, som forskar om israelisk och palestinsk inrikespolitik.

Symbolisk plats

Att dådet inträffade just vid marknaden Sarona är ingen slump, tror han.

– Det är en oerhört symbolisk plats. Många Tel Aviv-bor klagar på att Israel är provinsiellt och man längtar till New York-liknande förhållanden. Sarona är just en sådan plats. Dessutom har den varit helt orörd från attentat tidigare.

Ultranationalisten Avigdor Lieberman tillträdde som försvarsminister i slutet av maj, efter att hans företrädare avgått i protest mot vad han såg som ökad extremism i regeringen. Han har bland annat utlovat hårdare tag mot palestinska ”terrorister”.

”Fler presenter under ramadan”

– Nu visar alltså Hamas, eller de som har begått detta, att israelerna inte är säkra någonstans. De ska inte tro att deras statsbygge och drömmar är så självklara som de verkar, så att säga. Dessutom ligger Liebermans kontor precis över gatan, säger Björn Brenner.

TT: Det har förekommit uppgifter om att Hamas välkomnar dådet. Hur ska man se på det?
– Hamas har inte tagit på sig dådet i meningen att man uttryckligen sagt sig ligga bakom det. Man har däremot sagt att de som begick dådet tillhör Hamas. Och Hamas har uttryckt att det kommer fler ”presenter” till Israel under ramadan.