Attentat mot Pakistans premiärminister
Pakistanska poliser eskorterar primärministens bilkortege. (Foto: Aamir Qureshi/AFP/Getty Images)


Okända krypskyttar attackerade den bilkortege som den pakistanske premiärministern Syed Yousuf Raza Gilani färdades i, på eftermiddagen den 3 september. 

Två av skotten träffade sidorutan på förarsidan i premiärministerns skottsäkra bil. Premiärministern och alla medlemmarna i bilkortegen är oskadade, enligt regeringens informationsdepartement.

Sedan mordet på Pakistans oppositionsledare och före detta premiärminister Benazir Bhutto i december 2007 har våldet fortsatt i det politiskt instabila Pakistan. En attack mot en vapenfabrik nära Islamabad den 21 augusti dödade 60 och skadade minst 100 personer. Den 19 augusti dödade en självmordsattack mot ett sjukhus 32 personer, ett attentat som den pakistanska talibanorganisationen TTP har tagit på sig, enligt International Crisis Group, en oberoende organisation för övervakning av dödliga konflikter.

Samtidigt pågår militäroperationer i det oroliga FATA-området vid gränsen till Pakistan. Flera folkgrupper bor i området där talibanerna har stort inflytande. Flera än 250 000 personers tvångsförflyttades på grund av oroligheter.

Den 18 augusti avgick Pakistans president efter påtryckningar, inför risken att åtalas för författningsbrott. Pakistanierna ska välja sin nye president den 6 september.