Attack mot Somalias presidentpalats


Hårda strider utbröt på i kväll kring Somalias presidentpalats efter en granatattack. Samtidigt beslöt Afrikanska unionen att omedelbart sätta in en fredsstyrka i landet.

Palatset Villa Somalia i huvudstaden Mogadishu uppgavs ha träffats av fem granater. Häftig skottlossning med automatvapen bröt sedan ut i residenset och människor i området flydde i panik. Regeringssoldater och etiopiska trupper, som nyligen hjälpt interimsregeringen att driva ut islamister från huvudstaden, gick till motangrepp.

Interimspresidenten Abdullahi Yusuf Ahmed fanns i palatset, men ingen människa där kom till skada, enligt en regeringstalesman. Ögonvittnen uppgav att sårade eller dödade människor syntes utanför, men talesmannen hade inga uppgifter om det.

Presidenten och premiärministern Ali Mohamed Gedi kom nyligen tillbaka till huvudstaden, som fram till nyåret kontrollerades av islamiströrelsen Islamiska domstolarna, SICS.

Islamister uppgav tidigare på fredagen för nyhetsbyrån Reuters att de tagit sig in Mogadishu för att angripa Villa Somalia och andra mål. Granatexplosioner hördes på fredagen även från andra delar av staden.

I ett försök att hindra landet från att åter störtas ned i total anarki beslöt Afrikanska unionen på fredagen att omedelbart sätta in en fredsbevarande styrka på minst 7 600 man i landet. Den ska finnas på plats under ett halvår, räknat från fredagen, för att sedan avlösas av en FN-styrka med uppdrag att bidra till långsiktig uppbyggnad av landet.

Förra veckan nådde interimsregeringen en framgång när en rad krigsherrar lovade att låta sig avväpnas. Minst 70 pansarfordon, en stridsvagn och 120 granater har inlämnats under den första veckan, enligt regeringen.