Åttaåring tar hand om sin bror i skolan
Med sin ryggsäck på magen bär Ning Yuexian sin bror på ryggen till skolan varje morgon. (Foto: Epoch Times/arkiv)


I Guizhouprovinsen i sydvästra Kina är det sällan sol tre dagar i rad under vintern. Vädret är dystert och det regnar ofta. På de hala byvägarna i närheten av Månberget-området ser man dagligen en flicka som bär en liten pojke på ryggen till skolan.

Den 9 december publicerade China Morning Express ett reportage om en flicka som heter Ning Yuexiang. Hon går i fjärde klass på Dadong-skolan i Yong Li-länet. Hon är åtta år och pojken hon bär på ryggen är hennes tvåårige bror.

Hon började tvätta kläder vid fyra års ålder. När hon var fem klättrade hon upp i kullarna för att hugga ved med sin far. Hon började ta hand om sin sex månader gamla lillebror när hon var sex, så hennes mor kunde arbeta på bondgården.

Första gången Ning Yuexian tog sin bror till skolan skrek han i klassrummet. Det gjorde henne upprörd, så hon gick till skolan själv nästa dag. Efter skolan insåg hon att hennes bror hade legat och skrikit hemma hela dagen. Sedan dess bär hon med honom till skolan varje dag.

Hennes far arbetar ofta på annan ort och hennes mor tar hand om bondgården. Hennes farmor är över 90 år. Efter skolan gör Ning Yuexiang sina dagliga uppgifter som består av att ta hand om sin bror, göra hushållsarbete, tvätta kläder och mata grisarna.

Ning Yuexiangs hem är en tvåvåningsbyggnad med tre rum. Mellanväggarna i huset är trasiga. Spisen, som finns i det mellersta rummet, är omlindad med plastskynken för att stänga ute den kalla bergsluften. Svinstian finns till höger. Övervåningen är platsen där familjen sover och lagrar sin säd. Golvet knarrar när någon går. Rummet är fullt av sängar, lådor och verktyg.

På frågan om hon tycker livet är svårt svarar Ning Yuexiang nej. Hon säger att hon inte tycker det är tröttsamt att ta hand om sin bror så länge han inte skriker, och att hon är glad när han är med henne.

Ning Yuexiang är klassledare och kommer aldrig försent till skolan. Hennes betyg har varit bra. När hon talar om hur hårt hon måste studera för att kunna gå på college ser hon ledsen ut. Hon oroar sig för att hennes far inte ska kunna betala avgifterna.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/6-12-27/49772.html


Ning Yuexiang hänger med på lektionen samtidigt som hon försöker söva sin bror (Foto: Epoch Times/arkiv)

Ning Yuexiang hänger med på lektionen samtidigt som hon försöker söva sin bror (Foto: Epoch Times/arkiv)


Ning Yuexiang matar grisarna efter skolan (Foto: Epoch Times/arkiv)

Ning Yuexiang matar grisarna efter skolan (Foto: Epoch Times/arkiv)