Åtta länders brist på religionsfrihet oroande, enligt rapport
USA:s utrikesminister Hillary Clinton talar vid en presskonferens på utrikesministeriet i Washington i samband med publiceringen av 2009 års rapport om religionsfrihet i världen. (Foto: Jewel Samad/AFP/Getty Images)


Det amerikanska utrikesministeriet publicerade sin årsrapport om religionsfriheten i världen den 26 oktober. I den identifierade man åtta länder vars religionsfrihet var särskilt oroande och mycket allvarligt förtryckt.

De åtta länderna är Burma, Kina, Eritrea, Iran, Nordkorea, Saudiarabien, Sudan och Uzbekistan.

Video: Tal av Miss World Kanada Anastasia Lin vid National Press Club

Biträdande utrikesminister Michael Posner och utrikesminister Hillary Clinton gjorde båda många hänvisningar till president Obamas tal i Kairo tidigare samma år, där han sade ”religionsfrihet är en central punkt för människans förmåga att kunna leva tillsammans”.

– Rätten att bekänna, praktisera och främja religiös tro är en grundläggande princip i Förenta staterna. I själva verket kom många av våra tidigaste bosättare hit eftersom de ville ha frihet att utöva sin egen religion utan att staten blandade sig i eller förtryckte dem, sade Clinton.

Hon konstaterade att det är den första rättigheten i Bill of Rights och garanteras i den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter. ”På det hela taget verkar frihet ha en tendens att kanalisera övertygelser och hänförelser för tro i tjänande och positivt engagemang i allmänhetens tjänst”, skrev Posner i sin inledning till rapporten.

Rapporten avslöjar regeringar i flera länder

Rapporten ”blottlägger korrumperade regeringar och ger hopp till miljontals människor som lider på grund av sin tro,” sade Posner.

I temat religiöst förtryck i länder som Iran, Nordkorea och Kina ingår regeringspropaganda som attackerar medlemmar av religiösa minoritetsgrupper, godtyckliga arresteringar, förlängd häktning och konfiskering av egendom.

Statsstyrd media från Iran, Kina och Nordkorea har hävdat att religionsfriheten är stark i deras länder.

Enligt rapporten har respekten för religionsfrihet försämrats i Iran under de senaste nio månaderna med en regering som skapar en hotfull miljö för nästan alla religiösa minoriteter.

Allvarligt i Nordkorea och Kina

I Nordkorea tror man att mellan 150 000 och 200 000 personer hålls i politiska fångläger, en del för sin religiösa tro, enligt rapporten. ”Regeringen tar i med hårdhandskarna mot alla motståndare, inklusive dem som sysslar med religiösa sedvänjor som ogillas av regimen.

”Förhållandena i fängelserna är hårda, och flyktingar och avhoppare som suttit i fängelse uppgav att fångar, som hålls fängslade på grund av sin religiösa övertygelse, i allmänhet behandlades sämre än de övriga intagna, säger rapporten.

Den styrande regimen i Kina förtrycker den religiösa verksamheten av underjordiska katolska präster, ”till stor del på grund av deras uttalade lojalitet till Vatikanen, som regeringen anklagar för inblandning i landets inre angelägenheter”, säger rapporten.

”Regeringen fortsatte också att kraftigt begränsa verksamheten för andra grupper däribland flera kristna grupper och Falun Gong”, enligt rapporten.

Falungong ser fram emot ett nytt Kina

Kina avvisar anklagelserna

Det kinesiska kommunistpartiets språkrör Xinhua beskrev rapporten som ”mycket omstridd”, och slog tillbaka mot USA.

Som svar sade Xinhua att många länder, däribland Kina, alltid kategoriskt har avvisat amerikanska anklagelser. Underförstått försvarade också Xinhua Nordkorea och Iran genom att beskriva religiöst förtryck i dessa länder som ”så kallat” och en ”beskyllning”

Rapporten behandlar utvecklingen i 198 länder från den 1 juli 2008 till den 30 juni 2009. Det var ett ”omfattande arbete” med fler än 300 000 ord, enligt Posner.