Åtta döda i brutal markdispyt i sydvästra Kina
När polis och inhyrda gangsters kom till byn Fuyou i sydvästra Kina för att få slut på bybornas protester mot ett planerat bygge slutade det med en sammandrabbning där sex poliser och två bybor ska ha dött. Bilden tros visa fyra gangsters eller poliser som tillfångatogs och senare dödades genom att man satte eld på dem. (Skärmdump/Weibo)


Invånare i byn Fuyou i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina hamnade den 14 oktober i en synnerligen brutal uppgörelse med polis och inhyrda gangsters. Det hela gällde en markdispyt, och under konflikten dödades fem angripare, som endera var poliser eller gangsters, av byborna, genom att man satte eld på dem.

Under sammandrabbningarna, som krävde minst två bybors liv, tillfångatogs flera av angriparna av byborna. De tillfångatagna männen bar polisuniform och utrustning, och verkar ha visats upp offentligt och sedan bränts till döds av de som tillfångatog dem.

Enligt ett uttalande från lokalregeringen i Yunnans huvudstad, Kunming, som har Fuyou inom sitt område, började konflikten när man försökte bygga ett logistikcenter på platsen.

Vid 14-tiden den 14 oktober kom hundratals män i svarta uniformer, hjälmar och kravallsköldar som det stod "polis" på till Fuyou och började bereda den omstridda marken för byggarbetet. De möttes av tusentals arga bybor.

Striden pågick i en timme. Angriparna hade knivar, metallklubbor och tårgas som de attackerade byborna med, som i sin tur beväpnade sig med stenar och jordbruksredskap. Enligt statliga medier dödades åtta personer – sex angripare och två bybor. Ytterligare 18 skadades.

Tillfångatagna angripare brändes

Det finns inga detaljerade beskrivningar av hur de dog i den officiella versionen, men bilder som tagits på platsen tyder på att en del av männen hade tillfångatagits av byborna och fått sin utrustning beslagtagen.

De tillfångatagna männen togs ut på en väg och verkar ha dränkts in i bensin. Därefter satte man eld på dem, att döma av flera bilder på de döda kropparna.

Enligt officiella medier handlade incidenten om en lokal konflikt mellan byggbolaget och lokalinvånarna. Byborna misstänker dock att de personer de drabbade samman med var inhyrda gangsters eller poliser.

Li, som bor i Fuyou, blev vittne till sammandrabbningen, och beskrev kaoset och skräcken på platsen.

– De började angripa byborna, och de slog alla de såg. Så fort de fick tag i någon så slog de dem som om de ville döda dem, sade Li till Epoch Times i telefon.

– Två bybor misshandlades till döds med metallstänger. Först kastade de sten på oss, sedan attackerade de folk med knivar som var över två meter långa. Många bybor blev skadade. Vi kastade stenar på dem, och då attackerade de oss med tårgas, berättade Li.

En av de döda byborna hade ett stålrör kört rakt genom ansiktet, enligt Li. Statliga Beijing Times intervjuade ett annat ögonvittne som gav en liknande beskrivning av scenen.

Byborna tillfångatog åtta av angriparna, men tre av dem flydde, enligt Li.

Poliserna, eller vilka de nu var, drog sig tillbaka efter att folk hade dödats, enligt Li och andra bybor. De exakta omständigheterna kring dödsfallen är dock oklara. Foton visar bundna fångar som ligger eller står på knä på en tom gata med flaskor med gul vätska, möjligen bensin, bakom dem. Byborna säger att de inte vet vilka som satte eld på männen.

Attacken berömdes på internet

Andra bilder visar männens brända kroppar, vilket lett till spekulationer på nätet om att de helt enkelt avrättades av de rasande byborna, snarare än att de dödades i sammandrabbningarna. En sajt som skriver att Kinesiska kommunistpartiet har övergett de ideal som etablerades av Mao Zedong har uttryckt sig berömmande om dödandet och kallat det en handling av revolutionärt motstånd mot det moderna kommunistpartiet.

En artikel i officiell kinesisk media gjorde gällande att lokala regeringsföreträdare besökte platsen och försökte rädda de skadade, men byborna sade att de inte sett några regeringsföreträdare på plats.

Markdispyten började redan för tre år sedan, när ett logistikcenter började byggas som tog över 900 hektar mark i anspråk. Byborna har varit missnöjda med de 43 000 yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) som de fick per person för den mark de blev av med.

Det har tidigare inträffat flera sammandrabbningar mellan bybor och byggbolaget, och bygget stoppades under ett år, men återupptogs nyligen, vilket ledde till den här incidenten.

En anonym invånare i Fuyou sade till Epoch Times att byborna är redo att ge sina liv för marken.

– Vi kommer att försvara våra rättigheter och intressen och skydda vårt hem. Vi ger oss inte av härifrån. Om de kommer tillbaka kommer vi att kämpa ända till slutet.