Att upptäcka rumänska skatter
Sommarresidens: Slottet Peles, ett av de vackraste slotten i Europa, är ett exempel på den tyska neorenässansstilen. (Foto: www.romanianmonasteries.org)


Om du inte haft möjligheten att upptäcka Rumäniens vackra natur ännu, så glöm inte att oförglömliga platser kommer att vänta på dig under din resa i Europa.

Rumänien, ett latinskt land omgivet av slavisktalande länder, ligger i Östeuropa på Balkanhalvön. Bland grannarna återfinns Ukraina i norr, Svarta Havet i sydöst, Bulgarien i söder, Serbien och Montenegro i sydväst och Ungern i väst. Dess granne i öst, republiken Moldavien, var en del av Rumänien tills Sovjetunionen annekterade det efter andra världkriget. Moldavien blev självständigt 1991.

Landskapet är uppdelat i fyra regioner: Transylvanien, Moldavien, Valakiet och Dobrogea.

Med en historia på över 2 000
år är Rumänien en skatt av kultur, konst och traditioner. Landet utmärker sig genom skönheten hos sina historiska monument vilka är unika världen över.

Moldaviens kloster, vilka bevarats från medeltiden, är särskilt anmärkningsvärda på grund av sina exceptionellt konstnärliga värden. Exteriörens fresker på klostren i Voronet, Sucevita, Putna, Humor och Moldovita är konstnärliga klenoder, några av de bäst bevarade i världen.

När du reser genom Rumänien kommer du också att upptäcka Svarta Havets välkomnande stränder, de storslagna Karpaterna och fridfullheten hos Danubedeltat (det största europeiska floddeltat). De oförglömliga platserna på vägen genom Karpaterna kommer att få dig vilja återvända för ett nytt besök.

En av de mest kända turistorterna i södra Karpaterna är staden Sinaia som ligger vid floden Prahova vid foten av Bucegibergen. Sinaia, ”Karpaternas pärla”, erbjuder landets populäraste skidbackar med en höjd på upp till 2 001 meter.

I slutet av 1800-talet uppmärksammades regionen av Rumäniens Kung Carol I (från det tyska kungahuset Hohenzollern) och han valde att förlägga sitt sommarresidens, slottet Peles, här. Slottet är byggt i tysk neorenässansstil och anses vara ett av de vackraste slotten i Europa.

Sinaia var platsen för den rumänska aristokratins sommarboende ända till monarkins sista dagar efter andra världskriget  När man promenerar genom Sinaia finner man attraktiva semestervillor byggda i samma stil som slottet Peles.


Voronetklostret, ett av de målade klostren i Bucovina, är känt för sina unika fresker. (Foto: www.romanianmonasteries.org)

Voronetklostret, ett av de målade klostren i Bucovina, är känt för sina unika fresker. (Foto: www.romanianmonasteries.org)

Ett annat historiskt viktigt område är klostret i Sinaia som byggdes 1695 i Brancovenescstil (rumänsk stil på 1600- och 1700-talet). Där kan du finna objekt för tillbedjan,ikoner, sällsynta böcker och porslin från 1500- till 1800-tal. Du kommer att möta äldre munkar i klostret som kommer att hälsa dig varmt välkommen och är glada att guida dig runt i klostret.

Den store rumänske kompositören George Enescu (1881-1955) hade också sin sommarbostad i Sinaia. Nu har Villa Luminis blivit George Enescu-muséet. Och det var här som den framstående musikern Yehudi Menuhin lärde sig spela violin under ledning av  Enescus år 1927.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30681/