Att stärka hjärnan är viktigt för hälsan


Inom den kinesiska medicinen anser man att hjärnan är ”den sanna andens hem”. I hjärnan finns centra för syn, hörsel, lukt, känsel och den är platsen för tänkande och minne, nyckelfaktorer till livet. Att stärka hjärnan är därför nyckeln till hälsa.

Eftersom den sanna andens hem uppehåller sig i hjärnan gäller det att ge den näring. När en person är glad och positiv i sinnet blir hjärnan inte skadad, men är man nervös eller rastlös skadas hjärnan. För att ge näring åt anden behöver man uppmärksamma sin egen moral, kultivera den, förbättra den.

För att må bra bör man ha ett mjukt och ljust sinnelag, vara fridfull till sinnet. Ge det man eftersträvar mindre betydelse och inte bry sig så mycket om huruvida man vinner eller förlorar, vad det än gäller. Man ska inte heller sträva efter att bli rik och berömd. Det är också bra om man gläds över att hjälpa andra. Lever man så tillförs näring till hjärnan.

Den kinesiska medicinen säger också att om ens hjärta är inskränkt och man alltid håller sig framme så fort ett tillfälle öppnas och lätt blir berörd av känslor så orsakar det att funktionerna hos qi (livsenergin), blodet och de inre organen i bröstet kommer i obalans.

Att röra sig är bra för hälsan och vissa rörelse är speciellt bra för hjärnan. I till exempel kalligrafi och målning används händerna, som är förbundna med hjärnan, och dessutom kräver det koncentration och avslappning. Därför är dessa rörelser bra för hjärnans hälsa.

Vissa äldre lider av senilitet och trenden visar en ökning av sjukdomen för vart år. En studie fann nyligen att halten av aluminium i patienters hjärnor hade ökat avsevärt. För att förhindra sjukdomen att uppkomma kan man minska användandet av aluminiumredskap. Tänk särskilt på att inte använda förvaringskärl av aluminium till mat.

Enligt kinesisk medicin är hjärnan ett hav av märg (myeloid). Om njurens sädesvätska är full, kommer havet av märg (myeloider) att anrikas. Genom att hålla inne sädesvätskan kan man stärka hjärnan, kort sagt anses det inom kinesisk medicin att avhållsamhet är bra för hjärnans funktioner.