Kinesisk örtmedicin tar hänsyn till individen
Traditionell medicin är en källa till stolthet för många kineser. (Foto: Johannes Eisele/AFP/Getty Images)


Kinesisk örtmedicin är en av de viktigaste behandlingsmetoderna inom den uråldriga kinesiska medicinska läran. Det är inte lika känt som akupunktur, möjligen på grund av sin komplexitet och att den inte ger omedelbar effekt som akupunktur gör.

Kinesisk örtmedicin är inte en helt korrekt beskrivning av denna behandlingsform, eftersom den förutom örter och växter även använder mineraler, insekter (skinnet från silkesmask till exempel), havsdjur (ostronskal) och produkter från djur, såsom tigerben.

Människor som söker hjälp hos en läkare i kinesisk örtmedicin är ofta osäkra på vad läkemedlen kan göra för dem, hur de fungerar och hur de är tillverkade.

En av de vanliga missuppfattningarna om kinesisk örtmedicin är att de är kemiska ämnen i likhet med andra mediciner eller vitaminer. Det finns faktiskt en hel del kemiska ämnen i olika örter. Ibland innehåller de extrakt som är specifika kemiska komponenter som används som medicin.

Hela energieffekten viktig i valet av ingredienser

Till exempel kan malaria behandlas med extrakt utvunnet från örten Qinggao (Artemisia apiacea). Men inom kinesisk örtmedicin väljs inte ingredienserna utifrån dess kemiska komponenter, utan utifrån hela dess energieffekt.

Ett exempel är den ofta använda kinesiska örten Huangqi (Astragalus) som är något söt, milt värmande och har en påverkan på lungornas, mjältens och njurarnas meridianer. Eftersom mjältens ”qi” är den viktigaste energin för näringsupptag, ämnesomsättningen och immunförsvaret, är Huangqi effektivt vid dåligt näringsupptag, alltför långsam ämnesomsättning, och vid framfall av organ. Det kan förbättra immunförsvaret och förebygga infektioner orsakade av bakterier och virus.

Njurarnas qi reglerar urinproduktionen, därför är Huangqi också effektivt vid nedsatt urinfunktion som orsakats av en förstorad prostata. För att behandla olika sjukdomar, såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, och biverkningarna av cellgifts- eller strålbehandling, används den ofta i kombination med andra örter.

Örterna är läkemedel och ska individanpassas

Folk tror ofta att de kan ta samma kinesiska naturläkemedel för alltid, på samma sätt som man använder livsmedel och kosttillskott. Men kroppens energistatus ändras till följd av örtmedicinsk behandling, så ingredienserna och doserna behöver anpassas varje eller varannan vecka eller med jämna intervall, beroende på varje persons tillstånd.

Örter är naturliga ämnen, men de är läkemedel. De har minst biverkningar när de tas i rätt tid vid rätt tillstånd. Annars kan de vara skadliga. Exempelvis när Huangqi tas som enda behandlande ört bör den användas med försiktighet hos de som har högt blodtryck eller hög feber på grund av akuta infektioner.

Yang är psykiatriker, licensierad akupunktör och fjärde generationens läkare inom kinesisk medicin. Hans webbsida finns på taoinstitute.com.

Hösnuva och behandling med örtmediciner

Nässlan – huskuren som växer runt knuten

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri