Att förebygga blåskatarr
Skördade tranbär. Tranbärsjuice hjälper till att behandla infektioner i urinblåsan. (Viktor Drachev/AFP/Getty Images)


En gyllene regeln inom medicin bör vara ”gör det enkelt” – anledningen är enkel. Ju mindre komplicerad behandlingen är desto färre komplikationer. I den alltmer komplexa medicinska miljön tenderar läkare förbise enkla men fungerande behandlingar.

Det är uppskattningsvis varje år mellan 30 till 50 miljoner nordamerikaner, mestadels kvinnor, som lider av blåskatarr. Det är få som någonsin glömmer den första attacken med den svåra smärtan vid urinering, det eviga springandet till toaletten och förskräckelsen om blod visar sig i urinen.

Urinvägsinfektioner kan ha ett antal orsaker och behandlas vanligtvis med antibiotika inom några dagar, men under de senaste åren har överanvändningen av denna medicinering resulterat i bakterier som blivit motståndskraftiga för antibiotika. Olyckligtvis utsätts särskilt kvinnor för återkommande omgångar av blåskatarr.

För att förebygga återkommande infektioner kan ett antal enkla steg hjälpa till. Om en dusch finns tillgänglig så glöm det här med att bada. Sexuellt umgänge kan också vara en pådrivande faktor så kom ihåg att urinera snarast efter sex.

Glöm inte ”mammas råd”. Under åratal har läkare avfärdat hennes åsikt att tranbärsjuice förebygger urinvägsinfektioner men för flera år sedan bevisade en studie på Harvard Medical School att alla folktraditioner inte alls är fel. Tranbärsjuice är ett enkelt sätt att undvika återkommande infektioner utan några antibiotiska komplikationer.

Tranbär har många näringsfördelar. Många tänker aldrig på tranbär som en komplett källa för protein, med de innehåller alla essentiella aminosyror. De är också en källa till kraftfulla antioxidanter som är dubbelt så starka som vitamin C och innehåller åtta gånger så mycket vitamin E. Studier visar på att antioxidanter saktar ner åldrandeprocessen och minskar risken för åldrandeproblem, som exempelvis gråstarr.

Växtsteroler finns också. De har en välgörande effekt på kolesterolnivåer i blodet och minskar risken för hjärt- och blodkärlssjukdomar.

Men den stora och uppseendeväckande upptäckten på Harvard var vad forskare hittade om E.coli. Det är den primära bakterien som orsakar blåskatarr. De upptäckte att E.coli har hårliknande utstående delar som gör det möjligt för dem att klabba sig fast på urinblåsans väggar och tillåter dem att flerdubbla sig. Tranbärsjuice har en faktor som hindrar dem från att klabba sig fast och förebygger detta från att hända.

Studier visar att genom att ”olja” insidan av urinblåsan med tranbärsjuice så blir det möjligt att få ut bakterierna under urinering. Dessutom kan daglig användning av tranbärsjuice hjälpa till att förebygga återkommande blåskatarr.

Men det finns problem när stora mängder tranbärsjuice används dag efter dag för att förebygga blåskatarr. Tranbärsjuice är fullt med socker och det betyder för mycket kalorier. Det är det sista som patienten behöver. [Redaktörerns anm: En lösning är att använda osötad tranbärsextrakt och lägga till stevia, ett örtliknande sötningsmedel, om man vill.]

Ju längre jag varit medicinskt verksam ju mer övertygad har jag blivit att naturliga botemedel vanligtvis är överlägsna människotillverkade mediciner. När allt kommer omkring, vad är bättre än enkelhet utan komplikationer?

Gifford-Jones är läkare och medicinsk journalist med privat praktik i Toronto, Kanada.

Översatt från engelska