Att behålla sitt kulturarv, det är fint
Familjen Jensen, pappa Claes, Maria, Karl och mamma Anna på Konsert & Kongress i Linköping. (Foto: Yvonne Kleberg)


– Jag tycker det var en fantastisk upplevelse. Fantastiska artister, framträdanden, färger, kostymer samtidigt med ett allvarligt budskap, säger läraren Anna Jensen.

Hon kom till Linköping med sin man Claes och barnen Maria och Karl för att se Shen Yun Performing Arts femte och sista show i Sverige på lördagskvällen.

I Shen Yuns föreställning samverkar kläder, färger, musik och bakgrundskärm till en helhet som imponerade på Karl.

– Jag tycker showen var jättevacker. Speciellt hur dansen fungerade med bakgrunden, den var liksom levande. Och akrobatiken, ja allt som de fick in i dansen var jättehäftigt att se, säger Anna Jensen.

På den stora bakgrundskärmen som löper längs hela scenen projiceras vackra bilder och animationer. Här kommer också sångtexterna upp så att alla förstår vad sångerna handlar om. Det uppskattar Maria som tycker att texterna var mycket fina.

Pappa Claes hade lyssnat på sångarnas röster och hade sin favorit klar, han säger:

– I halvlek var det han som sjöng med barytonrösten som var favorit, men tenoren i den andra delen var ännu bättre!

Publiken fick av presentatörerna lära sig vad tenorens namn, Hong Ming, betyder när det översatts till svenska. Han har en praktfull röst som nådde in i salens alla vrår utan problem. Namnet betyder passande nog kraftig resonans .

Kineser bosatta i fastlandskina kan inte se den här föreställningen.

– Jag önskar att de kunde se den här showen där också. Den är ju förbjuden där och det tycker jag är jättesynd. Att försöka stoppa censuren är väl inte helt enkelt. Men att försöka behålla sin kultur och sitt arv, det är fint, anser Karl.

– Ja, det är skrämmande att de inte får ta del av sin historia och det som deras förfäder har kämpat för i många tusen år, instämmer Anna och Karl fortsätter:

– Det handlar om det fria ordet och respekt för allas åsikter.