Att återupptäcka en förlorad kultur
En scen från uppträdandet “En Dunhuang-dröm”, där en skulptör får gudomlig inspiration efter att ha somnat. (Foto: NTDTV)


Kina har en av världens längsta och mest ärorika historia som sträcker sig över femtusen år tillbaka. Det är en rik historia full av myter och legender, hjältar och kejsare, dynastier och traditioner. Storartade och gripande historier har kommit och gått under årens lopp samtidigt som kulturen genomgått skiftande förändringar.

Den forntida kinesiska kulturen som har sina rötter i buddhismen, taoismen och konfucianismen värdesatte dygd, förespråkade moral och respekterade gudar. Den traditionella kinesiska vetenskapen studerade den mänskliga kroppen, livet och universum och folket levde i harmoni med himlen och jorden. Budskap i form av mänsklig värdighet, medkänsla och rättfärdighet var traditionella kinesiska värderingar vilket skapade en ståtlig och blomstrande semigudomlig kultur – en kultur som dansskådespelargruppen Divine Performing Arts hjälper till att återupptäcka.

Vina Lee, en av huvudskådespelarna i dansgruppen och koreograf för Divine Performing Arts berättade för Epoch Times under gruppens senaste besök i Auckland på Nya Zeeland att det var en underbar erfarenhet att få medverka i gruppen.

– Konst är mycket viktigt för att förmedla bra budskap och goda principer. Den forntida kinesiska kulturen har definitivt en massa bra principer som hela världen borde ta del av, sade Lee.

Hon tycker att galan inte bara är bra för att människorna runt om i världen ska lära sig mer om traditionell kinesisk kultur, utan också för kineserna själva då mycket av den kinesiska konstens essens förlorats under senare tid.

– Kineser trodde tidigare på buddhismen och taoismen och respekterade högre väsen. Men sedan kommunismen kom har all andlig tro krossats, framför allt efter kulturrevolutionen, sade Lee

– Det är därför människor i Kina inte längre tror att det finns ett tidigare och framtida liv, eller reinkarnation. Detta kan självklart leda till dåliga saker som att människor tänker ”detta är bara mitt enda liv så jag tänker verkligen njuta av det. Jag bryr mig inte vad jag har gjort,” sade hon.

– Traditionell kinesisk kultur anser att om man har ett bra liv under den här tiden så måste det vara så att ens förfäder eller en själv gjorde någonting verkligt bra och att det är därför som man har ett bra liv, och man beter sig därför med eftertanke. Det är ett förhållningssätt att respektera och inte skada andra och något som återfinns i kulturen. Men nu efter kulturrevolutionen tänker de flesta inte på det sättet och tror inte på det.

Elly Shu som också är huvudskådespelare och koreograf i dansgruppen sade att den traditionella kulturens essens är gudomligt inspirerad.

– Förr respekterade varje dynastis befolkning Tao och Buddha, sade Shu.

– Men sedan kommunisterna började kontrollera landet har de varit fullständigt upprörda över dessa andliga trossystem. De vill att folket ska tro på kommunismen. Men kommunismen använder inte medkänsla för att leda landet och den bryr sig inte om folket, sade hon.

– Det kinesiska kommunistpartiet är rädda för dem som har en andlig tro, de vill bara att de ska tro på kommunismen. Men folket har lidit tillräckligt på grund av kommunistpartiet, sade hon.

– Till och med nu när kommunistpartiet så hårt försöker kontrollera folket, förlorar de folkets stöd. De vet alla att kommunismen inte är bra.

Det sätt som Divine Performing Arts-gruppen hjälper till att återuppväcka kinesiska kulturens essens har visat sig mycket populärt bland publiken, där människor över hela världen berömmer dem för sina försök.

Efter att ha tittat på galan i Auckland sade den förre parlamentsledamoten Bernie Ogilvy att förutom det han såg och hörde, uppskattade han innebörden bakom uppträdandena.

– Det fanns en bra allvarlig del i det hela, såväl som bra underhållning. Det var verkligen ett drama, ett visuellt drama, sade Ogilvy.

– Jag tycker att underhållningen är en sak, men att värderingarna och budskapen är viktiga. Att gå tillbaka till sakernas ursprung är fantastiskt, sade han.

Phillip Crown som bor i Waitomo-distriktet är en respekterad man hos Maoribefolkningen. Han var mycket glad att han fick tillfälle att komma och titta på galan.

– Ganska häpnadsväckande. Underbar koreografi och ganska lätt att följa med i berättelserna. En mycket bra erfarenhet!, sade Crown.

– Det är mycket bra att se att kineser fortfarande sprider dessa forntida berättelser vidare. Ett underbart uppträdande. Min son sade att det var ganska himmelskt, sade han.


Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-4-6/53845.html