Att möta ondska med godhet


Wu Zitian var en man som levde i Changzhou under Mingdynastin. Han hade en väldigt grym och elak styvmor, men hans fru Sun var mycket god och vänlig. Wu Zitian hade svårt att stå ut med styvmoderns ovett, men Sun hjälpte honom att lägga band på sig så han inte skulle kränka en äldre.

När Wu Zitians far dog tog styvmodern alla faderns pengar och gav till sin egen son. Den egna sonen fick också all god jord medan Wu Zitian bara fick en ynklig liten ofruktbar jordlott. Wu Zitian blev arg och ville starta ett gräl med sin styvbror.

Men hans hustru Sun övertalade honom att inte såra styvmodern, trots att hon favoriserade den egna sonen. Sun sade till sin man att även om de var väldigt fattiga nu, så skulle de få det bra om de bara arbetade hårt.

Från den stunden arbetade Wu Zitian och Sun mycket hårt och odlade sin mark med stor omsorg. Och innan det gått tio år hade de blivit riktigt välbärgade. Under de här åren hade det inte gått lika bra för styvbrodern som börjat spela och blivit av med all sin mark.

Styvbrodern blev så fattig att han inte kunde reda sig själv. Sun som var full av medkänsla blev ledsen för styvbroderns svåra situation, och hon övertalade maken att erbjuda styvbrodern att bo hos dem. Hon återgäldade ondskan med godhet.

Himlen belönar goda människor, så tack vare Suns vänlighet och omtanke om svågern blev hon belönad, och alla hennes tre söner lyckades med sina studier.

Var slutar det om man betalar tillbaka ondska med ondska? Att ge tillbaka med samma mynt och straffa ont med ont löser inga problem. Det kan bara förstärka konflikter och hat.

Om man istället bemöter ondska med godhet och förlåtelse klaras missförstånd upp och hatet smälter bort. Det är bra för både en själv och andra.