Atlantis väntas lyfta under torsdagen
Nedräkningen inför uppskjutningen av rymdskytteln Atlantis började i måndags. (Foto: AFP)


Den tjugofjärde rymdfärden till den internationella rymdstationen ISS startar på torsdag. Sju astronauter färdas dit med rymdfärjan Atlantis. Den officiella nedräkningen har börjat.

I måndags kväll började nedräkningen inför uppskjutandet av rymdfärjan Atlantis vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida. Den elva dagar långa rymdresan beräknas starta på torsdag. Astronauterna anlände till Kennedy i måndags vid lunchtid för sina förberedelser. Befälhavare ombord blir Steve Frick som säger:

– Det här ögonblicket har byggts upp under lång tid så vi är absolut redo att åka.

Vid rymdcentret är de än så länge nöjda. Alla systemen fungerar som de ska och det blir med 80 procents säkerhet tillräckligt bra väder för uppskjutningen.

Rymdfärjan Atlantis har tio minuter på sig att komma i fas med den internationella rymdstationen vid uppskjutningen.

Den här gången är det sju astronauter som ger sig iväg på uppdrag. Ett uppdrag som går ut på att leverera ett europeiskt laboratorium, Columbus, till den internationella rymdstationen som redan finns däruppe. Det blir ett grannlaga jobb med rymdpromenader och svåra manövrar med robotarmar på färjan och stationen, för att sammanbinda laboratoriet med stationen.

Leland Melvin är en av de sju och säger sig ha haft stor nytta av att ha spelat fotboll. Där lärde han sig nyttan med att visualisera på kvällen innan matchen, så att han när han vaknade på morgonen hade känslan av att redan ha satt det där viktiga målet infunnit sig. Även som astronaut gäller det att repetera och visualisera starkt. Så han visualiserar färden genom rymden, sitt uppdrag samt positiva bilder överhuvudtaget.

Det här är Melvins första rymdresa liksom för två av de andra färdkamraterna. De övriga har varit ute i rymden tidigare. På den internationella rymdstationen finns nu Daniel Tani som kommer att återvända med Atlantis, och istället stannar den europeiske astronauten Léopold Eyhart kvar.

Källa: NASA (www.nasa.gov)