Återuppfinna Paris? Ja, om du räddar Paris
En vy över Paris (Foto: Wikimedia)


Det var den 3 november på Pavillon de l’Arsenal som Anne Hidalgo, borgmästare i Paris, officiellt invigde en webbplats som uppmanar till innovativa urbana idéer för att ge liv åt projektet "Återuppfinn Paris" (Réinventer Paris).

Inför en publik av arkitekter, marknadsförare och entreprenörer presenterade Paris borgmästare, tillsammans med den ansvarige för stadsplanering, Jean-Louis Missika, en översikt av projektet vars ledande idé är innovation.

– En stad som Paris måste när som helst kunna förnya sig för att möta eventuella utmaningar. När det gäller bebyggelse, till exempel, och i alla frågor som påverkar tätheten, mångfald, energi, eller återhämtningsförmåga, bör man nu hitta nya kollektiva arbetssätt, som kan forma framtidens storstad, sade Anne Hidalgo.

Projektets centrum är innovation

Innovation som betyder ”att göra det bättre och annorlunda", kommer därmed att stå i projektets centrum, som välkomnar tillämpningar från ”alla som vill bidra till att forma staden”, sade Paris borgmästare.

23 platser i Paris erbjuds de kandidater som förnyar både projektets utformning (vilket inkluderar invånarnas deltagande) och arkitekturen, däribland användning av innovativa material och byggmetoder.

Miljöutmaningarna måste naturligtvis uppfyllas medan hänsyn tas till den sociala aspekten av innovationer, förklarade Jean-Louis Missika i sin introduktion av webbplatsen.

– De snabbt föränderliga urbana livsstilarna kräver att man förnyar levnadssätten, genom att skapa utrymme för delad samvaro; när det gäller arbetssätt, genom samarbete, distansarbete, gemensamma visningsrum, workshops och tillfälliga butiker, sade han.

Varierade och originalplatser

Spridda över nio distrikt på en yta av 150 000 m², valdes 23 områden ut på grund av deras specifika förtjänster: oexploaterad mark, den lyxiga Massena-tågstationen, industridistriktet Brownfields, men också herrgårdarnas charm från olika perioder, eller Morlandbyggnaden och historiska högkvarter i Paris.

Önskan att modernisera staden dök upp flera dagar innan nästa rådsmöte i Paris. Där kommer de att besluta om det mycket kritiserade projektet av Triangle Tower, en 180 meter hög glasbyggnad som var tänkt hysa kontor i Parc Expositions vid Porte de Versailles, ska överges.

Byggandet av Triangle Tower har kritiserats av oppositionspartierna, av många föreningar för kulturarvets bevarande och av 64 procent av Paris invånarna. De vill bevara bilden av "Paris hustak" (zink taken), och Haussmann-arkitekturen, som verkar definiera och harmonisera höjden på stadens byggnader.

Den ursprungliga franska artikeln kan läsas här.

Översatt från engelska.