Åtal väcks för brutalt hedersmord i Pakistan
Pakistanska människorättsaktivister demonstrerade i Islamabad den 29 maj 2014 mot dödandet av en gravid kvinna som slogs ihjäl av sin egen familj, i ett så kallat hedersmord. (Foto: Aamir Qureshi / AFP / Getty Images)


Farzana Parveen var 25 år och gravid när hon stenades till döds av medlemmar i sin egen familj den 27 maj.

Farzana dödades för att hon gift sig mot familjens vilja. Den 27 maj var hon på väg till en domstol i Lahore i östra Pakistan, för att bestrida att hon förts bort mot sin vilja av sin man Muhammad Iqbal, som hennes familj påstått i en anmälan.

I närheten av domstolsbyggnaden i Lahore bombarderades hon med tegelstenar och klubbades till döds på trottoaren inför en skara åskådare.

På lördagen åtalade en pakistansk domstol hennes far, två bröder, en kusin och en man som hävdade att han varit gift med henne, för mord och tortyr. Enligt polisens utredare Mian Zulfiqar, sade sig samtliga vara icke skyldiga, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Rättegången inleds på måndag och domstolen har uppmanat åklagarens vittnen att träda fram. Bland dem finns polis och läkare som genomförde obduktionen.

”Vi har ett starkt fall, men det är upp till domstolen vilken hänsyn den tar till vår utredning”, sade Zulfiqar enligt AP.

Mordet utlöste vrede i Pakistan på grund av dess grymhet och skamlösa natur. Ännu mer kontroversiellt blev det eftersom Farzanas make hävdar att polisen inte gjorde något för att rädda henne, skriver BBC.

Premiärminister Nawaz Sharif krävde ”omedelbara åtgärder” för mordet, som ådragit sig internationell uppmärksamhet.

USA kallade det ett avskyvärt dåd och FN:s chef för mänskliga rättigheter Navi Pillay beskrev det som ”djupt chockerande”.

Varje år dödas hundratals kvinnor av släktingar i så kallade hedersmord i Pakistan. Morden utförs av släktingar eller makar som straff för påstådda äktenskapsbrott eller annat olagligt sexuellt beteende.

Arrangerade äktenskap är normen bland konservativa pakistanier. Att gifta sig mot familjens vilja är otänkbart i många djupt konservativa samhällen.

Farzana Parveen kom från ett litet samhälle utanför Lahore och enligt rapporter blev hennes familj ursinnig när hon valde att gifta sig med Muhammad Iqbal istället för den som de hade valt.

Farzana gifte sig av kärlek och för det fick hon betala med både sitt och sitt ofödda barns liv.

Enligt den årliga rapporten för 2013 från Human Rights Commission of Pakistan, mördades 869 kvinnor under året, men en del tror att antalet är mycket högre.

Av dem var 359 så kallade ”Karo Karifall” där familjen anser sig ha rätt att döda felande släktingar för att återupprätta familjens heder.

Människorättsgrupper säger att fällande domar i fall med sexuellt och annat våld  mot kvinnor är kritiskt låg.