Astrid Lindgrens sagor på årets julfrimärken
Årets julfrimärken pryds av motiv ur Astrid Lindgrens sagor. (Bilder från Posten)


Nu går det mot jul och förutom att julgranar och juleljus redan har börjat sättas upp så märks det på att postens julfrimärken har kommit. I år har frimärkena motiv från Astrid Lindgrens sagovärld och samtidigt kommer ett märke till minne av hennes 100-årsdag.

Astrids tre flickor Madicken, Lotta på Bråkmakargatan och Pippi Långstrump har roat flera generationers barn när de visat att de kan, vill och törs både det ena och det andra. På kuverten kommer vi få se Pippi som pepparkakor på golvet i Villa Villerkulla, Lotta som hämtar granen och Madicken som kastar snöboll medan snöflingorna faller.

– Oavsett om man samlar på frimärken eller använder dem för julhälsningar hoppas jag att motiven bidrar till en god julstämning, säger Britt-Inger Hahne, chef för Posten Frimärken.

Emil i Lönnerberga har också hamnat på frimärke, men inte bland julmotiven. Gossen med alla hyssen syns istället bredvid Astrid Lindgren på ett elvakronorsfrimärke, vilket är författarinnans 100-årsmärke. Detta ges även ut i Tyskland.

Sagofrimärkena får även sällskap av en samling med samiska motiv i sprakande färger. Konstnärinnan Eva Ede vill bland annat pryda våra kort och kuvert med en ceremonitrumma och en samisk silverknapp.

– Mycket av den samiska kulturen är kopplad till flaggan. Därför var det självklart för mig att utgå från den samiska flaggans färger och former, säger Eva Ede, som även utformat det speciella souvenirarket som innehåller fyra frimärken.

Glöm nu inte att posta julhälsningarna senast den 16 december för att de ska komma fram innan julafton.


På 100-årsmärket får Astrid Lindgren sällskap av Emil i Lönneberga.

På 100-årsmärket får Astrid Lindgren sällskap av Emil i Lönneberga.


Eva Edes frimärken med samiska motiv.

Eva Edes frimärken med samiska motiv.