Astrid Lindgren blir ny tjuga idag
De nya sedlarna är mindre och bilderna gör kulturella nedslag i olika delar av Sverige. Sedlarna visar kulturpersonligheter, som Ingmar Bergman på 200-kronorssedeln, och natur- och miljömotiv kopplade till personerna. (Foto: Riksbanken)


Idag, torsdag lanserar Riksbanken fyra nya sedlar. Under en tvåårsperiod byts de gamla sedlarna och mynten ut. En av orsakerna till bytet är säkerheten.

Fyra svenska kulturpersoner pryder de nya sedlarna: Dag Hammarskjöld, Ingmar Bergman, Evert Taube och Astrid Lindgren. Det finns flera anledningar till att våra sedlar och nästan alla mynt byts ut. Riksbanken ville skapa sedlar med fler och bättre säkerhetsdetaljer.

– Vi har inget stort problem med förfalskning, och vi vill fortsätta ha det så, säger Stefan Ingves, Riksbankschef.

Säkerhetsdetaljer finns på flera nivåer. Allmänheten kontrollerar sedelns äkthet genom att vicka på den för att se färgskiftningar, medan handeln och Riksbanken ser andra detaljer, med till exempel en UV-lampa.

Två nya valörer, 200-kronorssedeln och 2-kronan, ska göra betalningen effektivare. De nya mynten är lättare och nickelfria, och kommer om ett år. Då kommer också 100- och 500-kronorssedlarna i nya versioner.

Efter 30 juni 2016 kommer de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna att vara ogiltiga. De mynt vi har nu, samt 100- och 500-kronorssedlarna gäller till och med 30 juni 2017.