Astrid Lindgren 100 år
Astrid Lindgren trivdes bäst bland barnen. I dag skulle hon fyllt 100 år. Foto: AFP)


Astrid Lindgren skulle ha fyllt 100 år i dag den 14 november. Det firas i över hela världen och inte minst i hennes hemort Vimmerby.

Svenska institutet har under året elva utställningar med namnet ”Än lever Astrid Lindgren” runt om i världen och Föreningen Nordens Kura skymning högläser till följd av jubileet ur Pippi Långstrump och Ronja Rövardotter denna vecka.

Astrid Lindgrens är ”allas vår sagotant”. Hennes böcker är översatta till 88 språk sålts i 145 miljoner exemplar. Men hon var också en samhällsröst att räkna med. Dels för att hon tog barnen på allvar, och ofta gestaltade starka barn som gick sin egen väg. Hon vågade behandla svåra frågor om bland annat liv och död, som i Bröderna Lejonhjärta.

Men nästan lika känd blev hon för sitt samhällsengagemang. Kampen för djurens rätt och mot skattemyndigheterna när hon tvangs betala mer än 100 procent av inkomsten i skatt och avgifter till staten, den så kallade Pomperipossaeffekten, uppmärksammades mycket liksom de kontakter hon hade med Sovjetunionens Michail Gorbatjov. När Boris Jeltsin hösten 1997 besökte Sverige löd rubriken i en tidning ”Jeltsin fick möta Astrid Lindgren”, skriver Svenska institutet i ett pressmeddelande.

Men framför allt var hon barnens Astrid. På sin karaktäristiska småländska hördes hon i många år läsa sina berättelser i radio och TV. Och ingen läser ju Astrid Lindgren så som Astrid Lindgren. Ja må hon leva!