Astiz livstidsdömd i Italien
Före detta marinofficer Alfredo Astiz , också så kallad "dödens blonda ängel”, lyssnar under rättegången mot honom i Buenos Aires förra året. Han har nu dömts till livstid i Italien under sin frånvaro för att ha kidnappat och mördat tre italienare under diktaturåren 1976-1983. Han tros också vara ansvarig för svenska Dagmar Hagelins försvinnande. (Foto: AFP/Daniel Garcia)


En domstol i Italien har dömt fem argentinska militärer till livstids fängelse. Alfredo Astiz, som också hålls ansvarig för Dagmar Hagelins försvinnande under juntatiden, är en av de fem, som dömts i sin frånvaro.

En domstol i Italien har dömt fem argentinska militärer, som deltog i juntans ”smutsiga krig” till livstids fängelse. De dömdes i sin frånvaro för att ha kidnappat och mördat tre italienska medborgare i början av diktaturåren 1976-83.

Alfredo Astiz, kapten i flottan som också hålls ansvarig för svenska medborgaren Dagmar Hagelins försvinnande, är en av de fem dömda. De hade anknytning till den argentiska marinens tekniska skola, Esma, som användes som tortyrcentral i jakten på vänstersympatisörer.

Officiellt räknar man med 18 000 försvunna under juntatiden. Människorättsorganisationer har kommit fram till att uppemot 30 000 är mer sannolikt.

De flesta av de mest aktiva juntamännen har klarat sig undan rättvisan tack vare amnestibeslut, men Argentinas högsta domstol har nyligen förklarat besluten om straffrihet olagliga, och nu väntar åtskilliga liksom Astiz på rättegång.

Hundtals fall med italienska medborgare som försvann i Argentina har prövats av rättsväsendet i Italien, och några fall har kommit upp i domstol, men ingen av de utpekade gärningsmännen har lämnats ut från Argentina.