Asteroid kommer att passera jorden i november


Den 8 november kommer asteroiden 2005 YU55 att passera jorden på ett avstånd av ungefär 303 700 km enligt NASA – ett avstånd närmare än till månen.

Omloppsbanan för asteroiden YU55 vid dess närmande av Jorden

Upptäckten av YU55 år 2005 har visat sig vara intressant för forskare på grund av asteroidens storlek och närhet till jorden när den passerar förbi.

– Den här asteroiden är ungefär 400 meter bred – den största observerade stenen i rymden som fram till 2028 kommer så här nära”, sade Don Yeomans, chef för Near-Earth Object Program Office vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory (JPL), i ett pressmeddelande.

Det finns dock inget att oroa sig för enligt Yeomans.

– YU55 hotar inte att kollidera med jorden under åtminstone de närmaste 100 åren. När den är som närmast kommer påverkan på jorden från dess gravitation vara så liten att den är försumbar, sade han.

Enligt NASA passerar den här typen av asteroider vår planet ungefär vart 25:e år. Barbara Wilson, en annan forskare på JPL, förklarar varför denna händelse är så betydelsefull trots den relativt höga frekvensen av dessa förbipasseringar.

– När föremål av den här storleken tidigare har flugit förbi inom avståndet till månen, hade vi inte förkunskapen och tekniken för att utnyttja tillfället. När den flyger förbi bör det vara ett gyllene tillfälle för vetenskapliga instrument på jorden att ta en bra titt, sade Wilson i pressmeddelandet.

– Detta är en asteroid av typ C, och dessa tros vara representativa för de ursprungliga material som vårt solsystem skapades av, tillade Wilson.

– Denna förbipassering kommer att bli ett utmärkt tillfälle för att testa hur vi studerar, dokumenterar och kvantifierar vilka asteroider som skulle vara de mest lämpliga för en framtida mänsklig mission.,

NASA betraktade till en början YU55 som ett potentiellt hot, men forskaren Steve Chesley på JPL sade i ett pressmeddelande från NASA förra året att enligt astronomernas observationer, kan alla möjligheter att YU55 skulle kollidera med jorden de närmaste 100 åren med säkerhet uteslutas.

Asteroiden upptäcktes den 28 december 2005 av Robert McMillan från Spacewatch program på University of Arizona i USA.

Översatt från engelska