Assad vägrar ta ansvar för våldet i Syrien
Syriens president Bashar al-Assad med makan Asma Assad i januari 25, 2005. (Foto: Salah Malkawi / Getty Images)


Syriens president Bashar al-Assad gav sin första TV-sända intervju med västerländsk media sedan landet började sitt blodiga nedslag mot oliktänkande för flera månader sedan och förnekade påståenden om  att hans säkerhetsstyrkor skulle vara ansvariga för dödandet av civila.

Istället sade al-Assad i en intervju med ABC News Barbara Walters att de flesta dödsfallen finns bland hans anhängare och trupper.

”De flesta av människorna som har dödats är anhängare av regeringen, inte tvärtom,”sade  al-Assad.

Syriens statliga medier rapporterar att mer än 1 000 poliser och soldater har dödats av ”terrorister” och utlandsstödda militanter. FN uppskattar att regeringsstyrkorna har dödat mer än 4 000 medborgare under de senaste åtta månaderna.

Inspirerad av den arabiska vårens protester, som svepte över Tunisien och Egypten, blev det också  fredliga protester i Syrien med krav på att regeringen skulle införa nya reformer. Säkerhetsstyrkorna svarade med hårda tag och har inte  blivit mildare i sin behandling sedan dess. Konflikten visar inga tecken på att avta samtidigt som det framkommit rapporter om att  avhoppare från armén har angripit syriska militära och statliga mål, vilket väckt farhågor om inbördeskrig.

Walters beskrev under hela intervjun att det fanns videofilmer och bilder på de påstådda nedslagen och slagsmålen. Utländska medier har förbjudits att komma in i Syrien och rapportera om händelserna där.

”Vi dödar inte vårt folk … ingen regering i världen dödar sitt folk, om inte en galen person leder landet,” sade al-Assad och avvisade påståenden som gjorts av organisationer för mänskliga rättigheter, FN, andra Arabförbundets medlemmar samt västmakterna, inklusive USA.

”Varje ‘brutal handling’ gjordes av en individ, inte av en institution, det är vad du måste veta”, sade han och tillade att ”det är skillnad mellan att ha en policy för att göra nedslag och att ha tjänstemän som gjort en del misstag. Det är stor skillnad.”

Assad, son till Syriens långvariga härskare Hafez al-Assad, sade att hans regering var i färd med att införa reformer.

”Vi har aldrig sagt att vi är ett demokratiskt land … Vi går framåt i reformarbetet, särskilt under de senaste nio månaderna … Det tar lång tid, det tar tid att nå full mognad för att bli en fullfjädrad demokrati”, sade han.

De senaste dagarna har Arabförbundet upphävt Syriens medlemskap och infört diplomatiska och ekonomiska sanktioner för att utöva påtryckningar på al-Assad så att han upphör med våldet. Flera länder inom blocket har dragit tillbaka sina delegater från landet med hänvisning till säkerhetsproblem. Grannlandet Turkiet, en alltmer högljudd motståndare till Damaskus, har krävt att al-Assad skall stiga åt sidan och har också infört tuffa sanktioner mot Syrien.

Al-Assad sade till Walters att sanktionerna inte bekymrar honom och sade att Syrien har ”varit under sanktioner under de senaste 30 till 35 åren. Det är inte något nytt.”

Vita huset avvisade påståendena från al-Assad under ABC-intervjun. ”De är helt enkelt inte trovärdiga”, sade pressekreterare Jay Carney.

”Världen har bevittnat vad som har hänt i Syrien. USA och många, många andra nationer runt om i världen, som har gått samman för att fördöma det fruktansvärda våldet i Syrien som begås av Assads regim, vet exakt vad som händer och vem som är ansvarig, sade Carney.

På onsdagen sade lokala aktivister att nio människor dödats i Syrien, med sju döda i brännpunkten, i staden Homs. De lokala samordningskommittéerna i  Syrien sade att minst 65 personer, varav fem barn, dödades av säkerhetsstyrkorna på måndag och tisdag.

Översatt från engelska.