Asiatiska flygplatser är bäst


En undersökning gjord av Skytrax (World Airport Survey), baserad på feedback från 13 miljoner flygresenärer jorden runt från maj 2014 till januari 2015, visar att asiatiska och europeiska flygplatser rankas högst i världen.

Ingen nordamerikansk flygplats lyckades ta sig upp på topp tio-listan trots att många av amerikanerna själva har föreställningen att USA är landet framför alla.

Singapore Changi Airport toppar återigen listan som världens bästa flygplats. Den rankades högst även 2014. Som tvåa kommer ytterligare en asiatisk flygplats, Incheon International Airport i Seoul, Sydkorea.

Europa har fyra flygplatser på topp tio-listan. Europas bästa flygplats är München som ligger på listans tredje plats.

Världens bästa flygplatser 2015

1. Singapore Changi Airport

2. Incheon International Airport (Seoul, Korea)

3. Münchens flygplats, (Tyskland)

4. Hong Kong International Airport

5. Tokyo International Airport (Haneda)

6. Zürich (Schweiz)

7. Central Japan International Airport

8. London Heathrow Airport

9. Amsterdam Schiphol Airport (Nederländerna)

10. Beijing Capital International Airport

I undersökningen fick flygresenärerna betygsätta bland annat flygplatsens tillgänglighet, komforten på terminalerna, incheckningsproceduren, väntetider vid pass- och säkerhetskontroller.

Föga förvånande fick inte amerikanska flygplatser några höga betyg på de här punkterna. Där måste passagerarna betala för bagagevagnar, det är oändliga väntetider vid passkontrollen och därtill den stränga säkerhetskontrollen.

Kanadensiska Vancouver som är Nordamerikas bästa flygplats ligger på elfte plats. Bäst bland USA:s flygplatser ligger Cincinatti på plats 30. New Yorks John F Kennedy hamnar på plats 60 men varken La Guardia eller Newark finns inte ens med på listan.

Att Newark inte är med på listan är lite förvånande då många upplever den lättare att ta sig till, är renare och med kortare väntetider.


testing

testing

Livskvalitet

I en annan studie, Mercer Quality of Living Ranking, som mäter livskvalitet domineras tio i topp-listan av Europa. Wien har toppat listan sedan 2010 ochTyskland har tre städer bland de tio bästa.

Mercer tittar på faktorer som lokal ekonomi, kultur, hälsovård, utbildning, natur och offentlig service.

Trots oron för den ekonomiska tillväxten toppar Västeuropa listan. Stockholm har plats 19 tillsammans med Luxemburg. De sämst rankade städerna i Västeuropa är Belfast (63) och Aten (85). London är bäst i Storbritannien och kommer på plats 40. De högst rankade städerna i Central- och Östeuropa är Prag (68), Budapest och Ljubljana båda på 75:e plats. 

San Francisco rankas högst i USA och hamnade på 27:e plats.

Städer med bäst livskvalitet

1. Wien, Österrike

2. Zurich, Schweiz

3. Auckland, Nya Zeeland

4. München, Tyskland

5. Vancouver, Kanada

6. Düsseldorf, Tyskland

7. Frankfurt, Tyskland

8. Genève, Schweiz

9. Köpenhamn, Danmark

10. Sydney, Australien

Översatt från engelska.