Astrid Lindgrens tal ges ut på nytt
Astrid Lindgren runt 1960. (Foto: Wikipedia)


Lagom till tioårsminnet av Astrid Lindgrens bortgång ges författarens kontroversiella tal ”Aldrig våld!” ut på nytt.

”Det är fortfarande skrämmande aktuellt drygt trettio år efter att det skrevs”, säger Kjell Åke Hansson på kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och som är intiativtagare till utgivningen, i ett pressmeddelande.

Astrid Lindgren skrev ”Aldrig våld!” i samband med att hon fick den tyska bokhandelns prestigefyllda Fredspris 1978.

Talet vållade omedelbar
t rabalder och texten upplevdes som så utmanade att arrangören bad henne att inte hålla det.

Men Astrid vägrade och meddelade att hon i så fall inte tänkte infinna sig på prisceremonin. Arrangörerna gav till slut med sig och Astrid höll sitt tal, som fick stor uppmärksamhet.

”Det är viktigt att påminna om Astrid Lindgrens starka samhällsarrangemang”, säger Kjell Åke Hansson. ”Hennes kompromisslösa ställningstagande för barn och mot våld har mycket att säga oss även i dag.”

”Aldrig våld!” är en skarp uppgörelse med våldets mekanismer och en drabbande analys  av vad som skapar en våldsverkare. Inte minst aktuellt i dessa dagar när man tänker på attentatet på Utöya, på dödsskjutningarna i Malmö, de svenska fallen med barn som dödar andra barn och vuxna som bestraffar sina barn med grymma metoder.

Talet vållade stor debatt i dåvarande Västtyskland och i Sverige. Ett år senare instiftades en lag i Sverige mot barnaga och samma sak skedde sedan i land efter land.

”Det är en av Astrid Lindgrens viktigaste texter vid sidan av de stora berättelserna och romanerna. Att ge ut den på nytt tycker vi är ett mycket bra sätt att hedra minnet av Astrid,” säger Annika Lindgren, barnbarn till författaren och den som från familjens sida har arbetat med utgåvan, i ett pressmeddelande.

Kinesiskt medlemskap i IPA ”ett bakslag för yttrandefriheten”

Nässlan – huskuren som växer runt knuten