Artistprofil: Peijong Hsieh från Shen Yun Peforming Arts
Pianisten från Divine Performing Arts, Peijong Hsieh, har fördjupat sig i kultur och konst hela sitt liv. (Foto: Dai Bing/ The Epoch Times)


Peijong Hsieh har varit omgiven av kultur i form av musik, dans och konst hela livet. Trots det har det varit en lång väg som lett fram till hennes nuvarande arbete som pianist och ackompanjatör hos Divine Performing Arts.

Hsieh som är bosatt i Seacaucus i New Jersey, är dotter till en berömd taiwanesisk ballerina och har studerat dans, piano och fiol sen hon var liten.

Hsieh uppträder tillsammans med Divine Performing Arts, vilket är ett företag som vill återuppliva den äkta femtusenåriga konstnärliga kinesiska traditionen som frodades innan den förtrycktes under flera årtionden av den kinesiska kommuniststaten.

-Avsikten är att återskapa den äkta traditionella kinesiska kulturen säger Hsieh om showen.

-Som artister vill vi vidarebefordra den här kulturen till framtida generationer.

Ett av hennes favoritinstrument är den tvåsträngade erhun, (kinesisk fiol), mycket på grund av dess inverkan på publiken.

-Erhu har ett slags melankoliskt ljud, det är mycket kinesiskt – man kan känna det, säger Hsieh, och fortsätter, det känns som en sorts vemod, nästan smärtsamt.

Faktum är att för henne är hela föreställningen speciell, den ena akten efter den andra.

– Varje nummer i vår föreställning har ett budskap, en betydelse och det budskapet kan beröra människors hjärta.

Hsieh har inte bara levt ett liv omgivet av musik och kultur, hon kan också stoltsera med kandidat och mastersexamen i pianospel på både Bostons universitet och Peabody Conservatory of Johns Hopkins Universitet. Hon har också studerat på Hartt School i Hartford.


Pianoackompanjemang: Peijong Hsieh pianospel betonar vackert tonen och dramat hos Divine Performing Arts operasolister. Här ackompanjerar hon Guimin Guan, en av Kinas mest berömda tenorer.  (Foto: Dai Bing/ The Epoch Times)

Pianoackompanjemang: Peijong Hsieh pianospel betonar vackert tonen och dramat hos Divine Performing Arts operasolister. Här ackompanjerar hon Guimin Guan, en av Kinas mest berömda tenorer. (Foto: Dai Bing/ The Epoch Times)

Hsieh känner sig lyckligt lottad som har fått växa upp i Taiwan, i en del av världen där den traditionella kinesiska kulturen är relativt väl bevarad. Det är dessa rötter som ger henne en känsla av tacksamhet och motiverar henne att framträda. Hon illustrerar vad hon menar genom att använda ett klassiskt kinesiskt citat:

-Det finns ett kinesiskt uttryck som lyder, ”om du ger mig en papaya så ger jag dig jade tillbaka”. Det betyder, om du ger mig någonting kommer jag att minnas din vänlighet för alltid, säger Hsieh.

– Jag minns det för att det visar att det kinesiska folket har ett stort hjärta.

Som pianist tror hon att hon i alla sina framträdanden på scenen tar med sig sina personliga egenskaper, den hon är. Även om varje föreställning har sina egna särdrag finns det stunder då artisterna och publiken är sammanlänkade.

– Det är olika varje gång, men andan finns alltid där, säger Hsieh. Det spelar ingen roll om du är på scen eller i showen, det är en del av en bild.

Genom att hjälpa till att måla den bilden inser Hsieh hur en artist som lever ett upprätt liv kan gynna publiken i en live-föreställning.

-När man uppträder kan man aldrig dölja sitt liv från världen, säger Hsieh, och fortsätter, kanske den dagen när man har en bättre förståelse om livet och världen, kommer det fram bättre (när du uppträder). Det är bortom all beskrivning säger hon och suckar och ler.

-Om du blir berörd av det så kommer det att bli en del av dig

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/12355/