Artistprofil: Patrick Trang
Patrick Trang (Foto: Med tillstånd av Shen Yun Performing Arts).


För att vara en yngre manlig dansare i klassisk kinesisk dans är Patrick Trang okaraktäristiskt blygsam och ger knappt någon indikation på att han är en begåvad och skicklig artist. I själva verket dansar Trang med internationellt erkända Shen Yun Performing Arts.

Den självuppgivande unge dansaren ger i alla fall en antydan om sina ambitioner att bli den främste. Detta innebär långa träningstimmar bara för att få en enda rörelse precis rätt och att utmana sina förutfattade meningar om fysiska och artistiska begränsningar.

– Det krävs mycket disciplin, sade han. Det är det konstformen kräver.

Shen Yun startade i New York 2006 och har som sitt uppdrag att återuppliva den 5 000-åriga kinesiska kulturen. Sedan dess har den utökats, från en artistgrupp bestående av ett danskompani, orkester och solister till tre lika stora artistgrupper.

Trang växte upp i Frankrike och han tyckte att kulturerna i Frankrike och England var uttrycksfulla, särskilt inom konsten men när han började lära sig om sitt eget kinesiska arv blev han överraskad.

– Det var en chock för mig, wow, det är verkligen en kultur med djup, sade han.

Det kinesiska språket var ”rikare”, legenderna mer flerbottnade:

– Även om det är översatt till franska så är det på något vis mycket, mycket djupare, sade han.

Trang har framträtt med Shen Yun i fem år nu, och det är en resa som fortsätter att berika honom.

– I klassisk kinesisk dans handlar det lika mycket om att fokusera på sin egen resa som att lära sig att arbeta med andra, sade han.

– Det handlar mycket om kommunikation och det är mycket viktigare än några andra skickligheter, sade han. Att kunna samarbeta bra är faktiskt avgörande för allt man gör i livet.

Med det menas inte att Trangs resa bara handlat om att lära sig att smälta in i helheten.

Klassisk kinesisk dans har gett honom en vokabulär för de djupare vrårna inom honom själv och i vissa fall, bortom hans upplevelsevärld som västerlänning.

Manlighet är ett av dessa områden, vilket märks i många av Shen Yuns danser.

– På kinesiska är det något storartat, sade han och letade efter ord. Inte ”macho” men en inre känsla som kommer från ”en känsla av plikt, att stå upp för det som är rätt” och oavsett hur svårt det är ”att fortsätta med det”.

I olika karaktärer han spelat för Shen Yun har han fått framställa storheten hos en gudom eller den inre kampen hos en general, vilket har krävt att han har grävt djupt och upplevt sig själv på nytt.

Paradoxalt nog är de stillastående poserna, där det inre sinnestillståndet reflekteras genom andning, ansiktsuttryck eller den minsta lilla gest, svårare än de fysiskt utmanande hoppen och volterna som är karaktäristiska för klassisk kinesisk dans, sade han.

Trang erkänner sitt intresse för koreografi, en kreativ strävan som uppmuntras av Shen Yun.

– Vi har en process där vi skapar vår egen dans, hittar musiken, bakgrunden, rörelserna, dräkterna, vi har stora möjligheter att själva skapa och att hitta vår egen talang, sade han.

Trang känner väl till hur uttrycksfriheten begränsas i Kina och han tror att Shen Yun är den enda möjligheten som finns just nu för kineser att uttrycka sin “rika kultur”.

Västerlänningar lär sig också om kinesisk kultur genom Shen Yun och får en förståelse av de positiva värden som den representerar.

– Att hjälpa varandra, att kunna offra sig själv för andra människor, så många bra ideal som behöver föras fram nu i dagens samhälle, sade han.

I framtiden hoppas Trang att även få arbeta inom kompaniets kreativa del och att hitta sätt att inspirera fler människor med Shen Yuns föreställningar.

– Det är så konst borde vara, konst ska inspirera samhället, sade han.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre dans- och musikkompanier som framträder runt om i världen. Shen Yuns New York Company avslutar den östkanadensiska turnén i Toronto 17-20 januari.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts. Epoch Times publicerar i 35 länder och på 21 språk.