Årskrönika - Sverige 2014
Dammens vattenspegel vid Hyssna kvarn. (Barbro Plogander /Epoch Times)


Det var ett år som handlade om skog, eld och vatten liksom om fattigdom – fast med kreativitet. Och så var det ju val. Denna inrikesresumé belyser även Kina, som inte får ha kvar Konfuciusinstitutet på Stockholms universitet.

Skogen

Ett av ens nyårslöften skulle kunna vara att ta sig en runda i skogen. För nutidens stressade människor är skogspromenader en lisa. Det är rymden, utsikten och rofylldheten i de öppna skogsmiljöerna som bidrar till att man återhämtar sig. Detta har bekräftats av forskare i en studie från Lantbruksuniversitetet i Umeå och Alnarp.

– I skogen fanns lugn och ro och den upplevdes som kravlös och gav en känsla av frihet, skrev Ann Dolling och Eva-Maria Nordström vid SLU i Umeå i ett mejl till Epoch Times.

För att uppnå känslan av rofylldhet behöver skogen skötas och i den processen kan det i värsta fall gå helt galet, och det gjorde det i somras. Det hade varit varmt och torrt väder länge, och då behövs det inte mer än en gnista för att sätta igång en brand, och det var vad som hände den 31 juli på ett kalhygge.


Brandrök över Hallstahammar 5 augusti. (Foto: Emil Almberg /Epoch Times)

Brandrök över Hallstahammar 5 augusti. (Foto: Emil Almberg /Epoch Times)

Skogsbranden

Skogsbranden, som anses vara den värsta i modern tid, tog fyr i Västmanland, och inom sex dagar hade brandområdet blivit 1 gånger 1,5 mil stort. Den spred sig ytterligare men flygplan från Italien och Frankrike kom och hjälpte till att vattenbomba brandhärden. Dessutom sprutades vatten ut från  70 mils brandslang.  

Den 11 augusti utfärdade SMHI en varning för ett regnnedfall i brandområdet. Maja Geffen, pressinformatör på krisledningscentret sade då:

– Vi är så glada för rikligt regn och räddningsledaren tackar regnguden.

Vatten – kulturarv

Under släckningsarbetet, som officiellt avslutades den 11 september gick det, som ni förstår, åt mycket vatten. Vi måste vara rädda om vårt vatten, det är något som EU också anser, och de har utfärdat vattendirektiv för bland annat vattenlederna i Europa.

EU:s inställning är att vattnet ska strömma fritt och fiskarna ska vandra lika fritt. Det är fint tänkt men en stor del av Sveriges industriella kulturarv, från medeltiden och framåt, är knutet till rinnande vatten och vattenkraft, något riksantikvarieämbetes chef Lars Ambréus har påpekat.

Detta vårt kulturarv är inte något som den svenske utredaren tog någon som helst notis om i delbetänkandet ”Ny tid ny prövning – förslag till ändrade vattenrättsliga regler”. Så de idyller som dammarnas vattenspeglar skapat tillsammans med härlig grönska skulle försvinna när dammarna rivs.

– Vi som bor uppströms skulle få ett helt annat läge i och med att det bara skulle blir en torr vattenfåra [om dammen rivs], sade Hans Johansson sågmästare vid Melltorp såg, som även driver turistnäringen Kvarnen i Hyssna.


Ett av orosmolnen i Östersjön är olja. Här flyter olja från en båt flyter på vattnet. (Foto: Jung Yeon-Je / AFP/ Getty Images)

Ett av orosmolnen i Östersjön är olja. Här flyter olja från en båt flyter på vattnet. (Foto: Jung Yeon-Je / AFP/ Getty Images)

Havsmiljö

Vattendirektivet behandlar även havsmiljön, en miljö som svenskarna oroar sig mycket för enligt SOM-institutets årliga undersökning.  Ett av de mest förorenade haven är Östersjön. Det är omringat av tätt befolkade landområden och har bara smala sund som förbindelse till världshaven, vilket leder till att utsläpp blir kvar längre. I Västerhavet är det problem med överfiske.

– Havens storlek har också gjort det svårt att övervaka och kontrollera fisket, vilket är en viktig anledning till att fisket har kunnat utvecklas på ett sätt som inte är hållbart sade Gabriella Bianchi, från FN-organet Food and Agriculture Organization (FAO).

Borta i Asiens hav odlas mycket ostron, de gillar ostronsås där och det blir en massa skal över något som ett företag i Småland drar nytta av. De gör plastpåsar av finmalda ostronskal och minskar koldioxidutsläppen med 25 procent, det vill säga när lika mycket förnyelsebart biologiskt material, 25 procent, används vid tillverkningen av påsarna.    

Hemlösa

Nu till något helt annat – fattiga människor. Det har alltid funnits människor som av olika anledningar har hamnat på gatan. Göteborg har en tak-över-huvudet-garanti men den är svår att leva upp till nu när så många fattiga EU-medborgare migrerar till Sverige.

– I det här brytningsskedet har vi också lite konkurrens om platserna med de nya EU-migranterna. Vilka ska vi säga ja och vilka ska vi säga nej till? Det är oerhörda etiska dilemman vi ställs inför, sade Lotta Holmlund på Individ- och familjeomsorgen i Askim-Frölunda-Högsbo. 


Peter Ahlborg har varit utan fast bostad i många år. I en intervju med Epoch Times berättar han om hur det känns att hamna utanför systemet. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times)

Peter Ahlborg har varit utan fast bostad i många år. I en intervju med Epoch Times berättar han om hur det känns att hamna utanför systemet. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times)

En som bott på 24 olika ställen, på vandrarhem, härbergen och med korttidskontrakt de senaste sex åren är Peter Ahlborg. Det var då han blev hemlös, efter att förhållandet med sambon tog slut. Nu säljer han tidningen Faktum som försäljarna kan köpa in för 25 kronor, sälja för 50 och behålla mellanskillnaden.

Ahlborg har en stark framtidstro. Han tror att varje motgång så småningom leder till en framgång. Främst hoppas han på en musikkarriär, men siktar även på att göra film och skriva en bok om sitt liv.

Ett prov på hans kreativitet är när han tog initiativet till ”en kväll för hemlösa” på Gamle Port i Göteborg. Författaren Björn Ranelid kom för att bidra till kvällen.                              

– När Peter pratade med mig första gången och delgav mig sin livshistoria i förtätad form, som en slags kristall, då tänkte jag så här: Ännu ett exempel på försummade människor i Sverige som sätts åt sidan, sade Ranelid.

Valröran

På sätt och viss kom människa i centrum under valen som vi hade i år, fast inte på ett positivt sätt utan med tankar som ledde till vi och dem, tankar som vill separera oss människor.  Men det började bra i Almedalen där Socialdemokraternas valledare Jan Larsson talade om samarbete.        

– Vi måste hitta en väg framåt som har sin utgångspunkt i jobben och skolan och i omsorgen. Det är ryggraden i hela det samarbete som vi har framför oss, sade han i Visby.

Sossarna kom till makten och presenterade sin budget. Sverigedemokraterna som fått fotfäste i riksdagen meddelade att det skulle stödja Alliansens budgetförslag och motarbeta varje nytt budgetförslag som stödjer ökad invandring.

Det blev regeringskris och statsminister Stefan Löfven meddelade att det skulle bli nyval. Det verkade svårt med det där samarbetet, men Socialdemokraterna kom till slut överens om samarbete med Alliansen, eller var det tvärtom? I alla fall så uteblev nyvalet, fast vem vet, situationen är minst sagt knivig.

Parhästarna Fredrik Reinfeldt och Anders Borg avslutade partipolitiken. Reinfeldt sammanfattade sin tid i politiken och avslutade med att säga:

 – Sverige är fantastiskt, men hoten mot vårt öppna samhälle ska tas på allvar, och det börjar hos er. Ni har alla ett ansvar att skapa det samhälle ni själva vill leva i. Bli inte vi eller dem, bara vi. 


Den kinesiska regimen använder Konfucius som täckmantel för infiltration och propaganda. (Foto: Frederic J. Brown /AFP/Getty Images)

Den kinesiska regimen använder Konfucius som täckmantel för infiltration och propaganda. (Foto: Frederic J. Brown /AFP/Getty Images)

Kina i Sverige

Konfuciusinstitutet i Stockholm har varit delaktigt i undervisningen på Stockholms universitet, vilket alla inte har tyckt om. Anledningen till att det har känts obekvämt är att Konfuciusinstituten är den kinesiska kommunistregimens propagandakanal rakt in i den svenska undervisningsvärlden och den finansieras av den kinesiska staten.

Stockholms universitet beslutade att inte förlänga avtalet som löpte ut sista december.

En artikelserie som pågår handlar om Georg Karimi som hamnade i kinesiskt fängelse för att sedan överföras till svenskt fängelse. Enligt hans utsaga, och han visar prov på det, tjänar de svenska myndigheterna de kinesiska myndigheterna genom att övervaka honom. Nästa artikel är på gång.

God fortsättning på det nya året!