Årskrönika - Sverige 2010
Polisen söker igenom Riksdagshuset den 1 oktober. (Foto: Bertil Ericson/ AFP)


En återblick på året som gått visar att många saker påverkade våra liv. Det var svåra hinder i lufttrafiken och i tågtrafiken, de västsvenska bilfabrikerna fick nya ägare, terroristdåd i Stockholm skapade oro, men det kungliga bröllopet gav också en guldkant i tillvaron.

Vi börjar med terrorismen som drabbat vårt land. Säpo hade samlat in bedömningar från flera källor vilket fick till följd att Säpö-chefen Anders Danielsson höjde hotnivån för terrorism riktad mot Sverige den 1 oktober, men något omedelbart hot förelåg inte.

Knappt sex veckor senare var det ett faktum att Sverige hade en terrorist som med avsikt ville skada oskyldiga människor. Hans bil exploderade av en bilbomb och han själv dog då en av de sex rörbomberna han bar på kroppen exploderade.

Händelsen inträffade i centrala Stockholm mitt bland julhandlande människor. Eftersom inte alla bomberna exploderade skadades turligt nog endast ett par personer.

Motivet var religiöst. Mannen, den 28-årige Taimour Abdulwahab uttryckte i ett hotbrev ilska över Sveriges oengagerade hållning över konstnärens Lars Vilks nidbilder av profeten Muhammed.

Nu kan vi uttrycka vad vi vill i Sverige och den mänskliga rättigheten tog sig Vilks.


Mona Sahlin sade under sitt tal att beslutet att avgå kändes rätt, både för egen del och för partiets. (Foto: Jonathan Nackstrand/ AFP)

Mona Sahlin sade under sitt tal att beslutet att avgå kändes rätt, både för egen del och för partiets. (Foto: Jonathan Nackstrand/ AFP)

Men ibland kan det dock vara svårt att säga det man vill, på grund av att ens arbete kräver en viss hållning. Detta kom till uttryck i Mona Sahlins avskedstal vid Socialdemokraternas förtroenderåd. Efter sossarnas dåliga valresultat avgick hon efter att ha blivit starkt kritiserad som partiledare. I den rollen måste hon hålla sig inom visa ramar. I sitt avskedstal hade hon däremot en annan frihet.

– Samarbetet med Miljöpartiet eller med både Miljöpartiet och Vänsterpartiet signalerar två helt olika vägval. Det såg de svenska väljarna och det såg jag, sade Sahlin till SR.

Partiet tvingade henne ändå att samarbeta med Vänsterpartiet. Sahlin vill därför att hennes efterträdare ska få ett tydligt mandat att leda och att man sedan litar på att dennes vägval kommer att bli bra.

I början av året handlade  mycket om att General Motors ville lägga ned Saab, något som inte uppskattades av Saab-entusiasterna runt om i världen. Till slut lämnade den holländska sportbillstillverkaren Spyker Cars lämnade in sitt tredje uppdaterade bud.

Efter fjorton månaders turbulenta förhandlingar och vilda spekulationer i medierna slöts i slutet av januari ett bindande avtal om försäljning av Saab. Den 22 mars tillverkades återigen Saab i Trollhättan efter sju veckors uppehåll.


Den kinesiska biltillverkaren Geely äger nu Volvo. (Foto: AFP)

Den kinesiska biltillverkaren Geely äger nu Volvo. (Foto: AFP)

Den amerikanska bilkoncernen Ford å sin sida förhandlade med det kinesiska bolaget Geely som ville köpa Volvo. Till skillnad från Ford har inte Geely tillverkat bilar någon längre tid.

Eva Ossiansson, varumärkesforskare vid Göteborgs Handelshögskola gjorde en analys tillsammans med två forskarstudenter. I rapporten står det: ”Vi tror att vår analys av Volvo kontra Geely som ett potentiellt märkesäktenskap har kunnat visa att det potentiella risktagandet skulle vara alltför högt.”

I mars meddelade tre tjänstemannafack på Volvo att de inte kan stödja Geelys köp av Volvo. ”Med denna totala avsaknad av information kan vi idag inte ge vårt stöd till att affären genomförs” skrev de tre tjänstemannafacken som efterlyst en del information.

Avtalet undertecknades och köpet fullföljdes den 2 augusti.  Hur det ska gå för de svenska fackföreningarna att samarbeta med ett kinesiskt företag som är toppstyrt och där fackföreningarna kontrolleras totalitärt av den kinesiska regimen, återstår att se.

När naturkrafterna slår till har människan inte mycket att sätta emot. När vulkanen Eyjafjallajökull på Island i april fick utbrott, spreds askan in över stora delar av Europa och totalstoppade flygtrafiken.

Luftrummet över Sverige stängdes av helt och ibland delvis beroende på hur vindarna blåste under dygnet. Plötsligt fungerar inte allt som det skulle längre.

– Nu får vi en signal om att vad som helst egentligen kan hända, och att vi måste vara redo att förändra vårt förhållningssätt och beteende. Det sade Alf Rehn, professor i Åbo till Svenska Yle.


I februari skottades loket fram för hand, den 27 december togs gamla draglok i tjänst som nu plogar spåren i mellersta Sverige. (Foto: Johan Nilsson / AFP)

I februari skottades loket fram för hand, den 27 december togs gamla draglok i tjänst som nu plogar spåren i mellersta Sverige. (Foto: Johan Nilsson / AFP)

Lite tidigare under året hade vi fått mängder med snö och problem uppstod naturligtvis i trafiken, på vägar så väl som i tågtrafiken. Många tåg blev inställda och resenärernas irritation var stor då de satt fast i de kalla tågen i många timmar.

Men Jan Forsberg vd på SJ förklarade att han hade varnat regeringen år 2005 att den här situationen skulle inträffa. Politikerna har inte gjort tillräckligt menade han för att underhålla järnvägsnätet.

Medan Sten Tolgfors ansvarig för krisberedskapen säger:
– Den som ansvarar för att en verksamhet fungerar till vardags gör det också i utsatta situationer.

Ja, inte har SJ:s situation förbättrats, det såg alla resenärer i slutet av året när det återigen var dags för vinterväglag och mycket snö. Den här gången har någon tänkt till och två rejäla lok har rekvirerats från Gävles järnvägsmuseum.


Vädret var till sin fördel när det nygifta paret färdades i öppen paradkalesch längs kortegevägen. (Foto: Tony Lingefors)

Vädret var till sin fördel när det nygifta paret färdades i öppen paradkalesch längs kortegevägen. (Foto: Tony Lingefors)

Motsatsen, strålande sol, var det den vackra junidag då uppskattningsvis en halv miljon människor var samlade på Stockholmsgator. Kronprinsessan Victoria gifte sig då med sin Daniel, som därmed fick titeln prins.

Efter vigseln gick en hästkortege genom Stockholm fram till Djurgården där de nygifta klev ned i den pampiga bröllopsslupen Vasaorden för att låta sig rors tillbaka till slottet.

– Jag vill tacka det svenska folket för att ni gett mig min prins, sade den lyckliga kronprinsessan Victoria när hon och prins Daniel mötte hyllningarna och värmen som utstrålade från det enorma folkhavet framför Logården vid det kungliga slottet på bröllopsdagen.

Alla som såg paret tillsammans denna dag kunde inte missa att här satt kärleken i högsätet.


Ett exempel på en inkunabel, Gutenbergs bibel. (Foto: Wikipedia)

Ett exempel på en inkunabel, Gutenbergs bibel. (Foto: Wikipedia)

Under hösten fick en bibliotekarie på Sundsvalls bibliotek en chockartad överraskning. En ovärderlig 1400-talsbok hittades bland alla böcker och papper i bibliotekets magasin.

Det var en av de första tryckta böckerna, en inkunabel. Boken har svart text och den första bokstaven i ett stycke målades för hand med röd eller blå färg och en sådan bok var det brukligt att även illustrera.

Det är en lagbok som behandlar den sachsiska rätten vid 1200-talet. På 1400-talet bearbetades texten när boken skulle tryckas. En sådan dyrgrip måste förvaras säkert, så numera finns den på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Något som kan ha gått den trädgårdsintresserade förbi är EU:s nya direktiv som har målet att göra det lättare att saluföra vissa sorters köksväxter som annars inte skulle bevaras. Det låter bra men kommer resultera i att mellan tre till fyra hundra olika sorters fröer kommer att försvinna, det anser Runåbergs fröer.

Anledningen är att ett register ska upprättas och avgifter tas ut. Om få fröer av en sort säljs kommer den inte att kunna bära den extra kostnaden utan sorten försvinner och kan kanske vara borta för alltid.

Dessutom har EU har inte tagit hänsyn till att fröhandlarna sitter med ett lager som räcker i flera år, för direktivet ska gälla redan nu, från den 1 januari 2010. Dessa fröer får de alltså inte sälja om de inte finns på Jordbruksverkets eller EU:s lista. Fröhandlarna har helt oförskyllt hamnat i en otrevlig ekonomisk situation.

Till sist vill Sverige-redaktionen önska alla våra läsare en god fortsättning på det nya året.