Årskrönika för Sverige/Norden 2012
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson på presskonferens 14 september. Fyra dagar tidigare hade de frisläppts efter 14 månader i etiopiskt fängelse. (Foto: Johathan Nackstrand / AFP)


Det gångna året har handlat mycket om folk som är obekväma för makthavarna.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson hamnade i onåd hos myndigheterna i Etiopien när de olovandes tog sig in i landet för att undersöka förhållandena i Ogadenprovinsen. De båda journalisterna fick elva års fängelse men blev benådade efter 14 månader.

– Journalister i konfliktområden är rättslösa. De måste skyddas, inte bara för sin egen skull, utan för att de ska kunna ge röst åt de människor som lever under förtryck, sade Martin Schibbye på bokmässan.

I juni skrev vi att ett hundratal journalister är dömda till långa fängelsestraff i Turkiet. EU-länderna borde vara mycket tydligare i sin kritik mot Turkiet, som blivande EU-medlem gällande mänskliga rättigheter, anser Arne König som är ordförande i Europeiska journalistfederationen.

När Arne König var i Kina i samband med OS träffade han biträdande informationsministern för att tala om 27 journalister han visste var fängslade. Ministern blev arg och sade: ”Hur kan ni veta att det här är journalister, de är ju kriminella”.

– Det är ju så de här regimerna brukar se de här journalisterna, sade König.


Möte i Hamburg om nätverkspolicy, dataskydd och IT-säkerhet 30 december. (Foto: Malte Christians / AFP)

Möte i Hamburg om nätverkspolicy, dataskydd och IT-säkerhet 30 december. (Foto: Malte Christians / AFP)

Internet har öppnat upp större möjligheter för pressfriheten men samtidigt har hoten mot den ökat. Så sammanfattade Jesper Bengtsson bland annat sina år som ordförande i Reportrar utan gränser.

– Insikten om att pressfrihetsfrågorna är viktiga för människor som lever i länder där de kränks har varit väldigt viktig för mig, och har gjort det väldigt lätt att arbeta med de här frågorna, sade han.

Sverigedemokraterna, SD, är obekväma i svensk politik och de har ställt till det för pressen som har varit ovillig att till exempel diskutera ”minskad invandring”. Det menade Björn Häger under Almedalsveckan. Anledningen är att media inte vill stödja ett parti med odemokratiskt innehåll, även om ämnet är legitimt.

Under året har SD gjort negativ reklam för sig. I en film syns två av partiets talespersoner beväpna sig med järnrör efter en blöt natt och en SD-riksdagsman påstod sig ha blivit rånad men hade i själva verket glömt sin ryggsäck på en krog. Ordspråket ”Där vinet går in, går vettet ut” verkar passande.

Obekväm politiker blev socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt som brast i trovärdighet. Kritiken mot honom började på hösten 2011 då Aftonbladet avslöjade att partiledaren kvitterat ut för stora hyresbidrag från riksdagen. Han avgick i januari och Socialdemokraternas verkställande utskott vaskade snabbt fram en ny ledare, Stefan Löfven.

Nu till luft, jord och vatten


Väntar på avgång i inrikeshallen på Landvetters flygplats. (Foto: Barbro Plogander, Epoch Times)

Väntar på avgång i inrikeshallen på Landvetters flygplats. (Foto: Barbro Plogander, Epoch Times)

SAS:s flygpersonal i Sverige, Norge och Danmark fick den 12 november en broschyr om nytt avtal som skulle vara undertecknat inom sju dagar, annars skulle bolaget gå i konkurs. Ultimatumet var uppseendeväckande och unikt. Förhandlingarna klarades av på utsatt tid och SAS flyger vidare.

I Kiruna finns världens största underjordiska järnmalmsgruva, som nu ska bli ännu större. Kirunas centrum kommer då att hamna ovanpå gruvan och därför betalar LKAB flytten av staden.

Det jobbiga för gruvföretaget, sade Anders Lindberg, informationschef på LKAB, blir att gå hem till kirunaborna och säga:
– Du ska i och för sig få en fin bostad att flytta in i, men du kommer inte att kunna gå på det här området där du eller dina barn vuxit upp, det är den stora utmaningen.

Östersjön är ett av världens mest trafikerade och mest förorenade hav. Nu har sju hamnar kring Östersjön gått samman för att utreda förutsättningarna för att bygga en fungerande infrastruktur för gasdrivna fartyg. PO Jansson, tidigare hamnchef och ansvarig för att driva projektet ”Motorways of the Sea” inom EU, sade:
– Detta är en satsning för att förbättra luftfuktigheten i Europa. Sjöfarten är i fokus vad gäller möjligheterna att minska svavelutsläpp och CO2.


Svanar flyger över Östersjön. (Foto: Janek Skarzynski / AFP)

Svanar flyger över Östersjön. (Foto: Janek Skarzynski / AFP)

Östersjön ska bli renare vilket har fått EU-kommissionären Maria Damanaki, ansvarig för havs- och fiskefrågor, att redogöra för sina visioner. Hon kallar det blå ekonomi.

– Vi vill främja tillväxt, innovation och nya jobb på Atlanten, men inte till priset av förbrukade naturtillgångar, sade kommissionären på European Maritime Day i Göteborg.

Norden

Sverigekategorin, som tidigare bestod av rena inrikesnyheter innehåller sedan i höstas nyheter från hela Norden. Här är lite vad vi rapporterat om.

Vi skrev om det finländska presidentvalet, där Sauli Niinistö blev Finlands president. Nu får han det besvärligt för i december meddelade EU:s kommissionär Olli Rehn att den finska regeringen måste dämpa tillväxten av löner och fullfölja pensionsreformen för Finlands statsskuld växer oroväckande.

Danmark hade statsbesök av Hu Jintao, dåvarande ordföranden i Kinesiska kommunistpartiet i juni. Som så ofta runt om i världen nekades tevebolaget NTD:s journalister tillträde till presskonferensen i Danmark.

Carole Caulier Gustavsson talesperson för NTD Nordic, menar att Kinas ambassad försöker ta sin censur utomlands och att de försökte påverka Danmarks utrikesminister.

– Danska utrikesdepartementet tänkte nog inte över konsekvenserna. Det är viktigt att inte låta sig påverkas av länder som inte har yttrandefrihet. Man måste se till att skydda sin egen pressfrihet, sade hon.Tiotusentals norrmän sjunger”Barn av regnbuen” av den norske folksångaren Lillebjoern Nilsen, en sång Breivik hatade. (Foto: Heiko Junge/ Scanpix/AFP)

Norge inledde i april rättegången mot Anders Behring Breivik för att ha dödat sammanlagt 77 personer i två attacker den 22 juli året innan. Mannens psykiska tillstånds sattes i fråga, men han ansågs efter flera motsägande utredningar trots allt som tillräknelig och fick i augusti lagens strängaste straff, 21 år i fängsligt förvar.

Massakern som Breivik åstadkom ledde till att den norska polisen kritiserades för sin insats på Utöya. Rikspolischefen Øystein Mæland hade tillträtt som rikspolischef en månad tidigare men avgick efter all kritik som riktades mot polisen. Efterträdare blev Odd Reinar Humlegård, tidigare chef för Kripos.

Företaget Alcoa har planer för Maniitsoq, en ort med 2800 personer på västra Grönland, där vill företaget etablera en aluminiumindustri med arbete för 2000 personer. Ett förslag om att öppna bordeller för att betjäna de utländska arbetare som ska komma, väckte debatt.

Den socialdemokratiske parlamentledamoten Karl Lyberth sade:
– Det kommer inte bli någon bordell i Maniitsoq, invånarna är starkt emot det.

Island beslöt ta fram en ny grundlag efter den ekonomiska kollapsen 2008. En världsunik transparent process tog fram förslaget och 26-åriga Ástrós Signýjardóttir, som satt med i det konstitutionella rådet valdes ut att delta i processen.

– Efter en så stor kollaps måste vi givetvis titta djupt in i oss själva och se vad som gick fel, och försöka förebygga att något liknande händer igen. Vi behöver omforma vårt politiska system, och vi behöver omforma vårt samhälle.


Ástrós Signýjardóttir tillsammans med sin nyfödde son i juli 2011. (Foto från Stjórnlagaráð; det konstitutionella rådet)

Ástrós Signýjardóttir tillsammans med sin nyfödde son i juli 2011. (Foto från Stjórnlagaráð; det konstitutionella rådet)