Årskrönika 2007 - världen, del II
EU-kommissionens president José Manuel Barosso och USA:s George W Bush träffades den 8 januari i Washington. (Foto: Jim Watson/AFP)


2007 var ett konfliktfyllt år, men också ett vändpunkternas år. EU förbättrade sina relationer med både Afrika och USA, och Tysklands Angela Merkel lyckades få med alla medlemsländerna på ett nytt fördrag. Jakten på al-Qaida-terrorister i Irak fick förnyad kaft då USA satte in ytterligare 30 000 man.

Vändpunkter för EU
EU ser på utvecklingen med Kinas frammarsch i Afrika med oro. Många av länderna i Afrika är före detta kolonier till europeiska länder, men relationen havererade på grund av bråket om Mugabes inreseförbud till EU när EU och Afrika träffades för sju år sedan i Kairo. De två världsdelarna träffades igen på ett toppmöte i december i år för att återuppta samarbetet. Mötet markerade en vändpunk för EU:s utrikespolitik.

En annan vändpunkt för EU är relationen med USA. Ledarna för de båda ekonomiska giganterna, José Barroso och George Bush, träffades i januari i Vita huset för att reparera relationen. Bush sade att USA ville lösa de meningsskiljaktigheter som EU och USA har. När Nicolas Sarkozy blev Frankrikes president i maj var vändpunkten spikad. Sarkozy och den tyska förbundskanslern Angela Merkel tillhör de nya europeiska ledarna som, i motsats till sina respektive företrädare Jacques Chirac och Gerhard Schröder, har en mer USA-vänlig ståndpunkt.

För övrigt lyckades Angela Merkel få alla 27 medlemsländerna att samsas om ett nytt EU-fördrag som ska bana vägen för EU:s utvidgning och en tydligare utrikespolitik. Detta är tredje vändpunkten för EU under 2007.

Grova människorättsbrott
Den kinesiska regimens agerande i världen är en spegling av dess inrikespolitik. Bakom fasaden som visar upp snabbt växande tillväxtsiffror döljer sig grova människorättsbrott och miljöförstörelser. För första gången erkänner myndigheterna under 2007 att miljön är ett problem. Dammbygget i de tre ravinerna har medfört stora problem med översvämningar och jordskred.

Enligt Epoch Times reporter på plats i Kina har strider mellan myndigheter och bybor om rätten att bruka sin mark ökat och myndigheterna anlitar kriminella för att slåss mot protesterande.

Den 4 december skickade kinesiska jurister och sakkunniga ett öppet brev till inrikesdepartementet där de krävde att kommunistpartiet avskaffar sitt system med ”omskolning genom tvångsarbete” eller arbetsläger. Samma krav har människorättsorganisationer sedan länge ställt.


Kriget mot terrorismen gick vidare 2007. I Irak anslöt sig sunnier till USA:s och Iraks trupper som bekämpade al-Qaida i Bagdad. (Foto: David Furst/AFP)

Kriget mot terrorismen gick vidare 2007. I Irak anslöt sig sunnier till USA:s och Iraks trupper som bekämpade al-Qaida i Bagdad. (Foto: David Furst/AFP)

Politiska konflikter ökar

På flera andra håll i världen ökade de politiska konflikterna. Enbart under oktober har den politiska situationen förvärrats i många regioner i världen enligt International Crisis Group, en oberoende organisation för övervakning och förebyggande av dödliga konflikter.

Spänningen mellan Iran och USA ökade sedan Washington den 25 oktober införde ytterligare finansiella sanktioner särskilt riktade mot det islamistiska revolutionsgardet.

I Pakistan har striderna mellan regeringstrupper och militanta grupper i den nordvästra regionen intensifierats, samtidigt som den politiska oron i landet stiger. När Benazir Bhutto, partiledare för Pakistan Peoples Party, återvände den 18 oktober efter en tids frivillig landsflykt inträffade dödliga bombattentat mot en folkmassa i Karachi.

Fredsprocessen i Sudan fick ett bakslag då två stora rebellgrupper bojkottade fredsamtalen i Libyen.

Militärjuntan i Burma fortsätter att arrestera fredliga demokratiaktivister efter tillslaget mot munkar och civila den 26 september.

Ytterligare områden där konfliktsituationer har förvärrats i oktober är Bosnien-Hercegovina, Sri Lanka, Somalia, Somaliland och Nepal.

Ny stor offensiv mot alQaida
I Irak gick amerikanska och irakiska trupper in i en ny storoffensiv mot rebellgrupperna och al-Qaida-anhängare i början av året. President Bush fick sina 30 000 extra trupper som förstärkning för uppdraget. Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari sade under sitt besök i Europaparlamentet i Bryssel i november att våldet har minskat tack vare folkets förmåga att återhämta sig, viljan att bevara ”det nya demokratiska Irak” och stödet från de multinationella militära styrkorna i landet, sade Hoshyar Zebari.

Men attentaten mellan olika extremistgrupper fortsätter. Civila, inklusive kvinnor och barn, blir offer.


Sörjande pakistanier tände ljus för oppositionsledaren Benazir Bhutto som dödades vid ett attentat den 27 december. (Foto: Farooq Naeem/AFP)

Sörjande pakistanier tände ljus för oppositionsledaren Benazir Bhutto som dödades vid ett attentat den 27 december. (Foto: Farooq Naeem/AFP)

Benazir Bhutto dödad
Den 27 december 2007, cirka klockan 5.30 lokal tid, dödades Benazir Bhutto i ett självmordsattentat efter ett valmöte i Rawalpindi. Världen sörjer en personlighet som gav sig in på den farliga politiska arenan i ett land som blivit allt mer infekterat av terrorismen.

När 2007 går mot sitt slut förbereder de flesta människorna i världen någon typ av firande for att markera ett slut och en ny början. Traditionsmässigt har man önskningar inför en nystart på året.

På Epoch Times redaktionen har vi också en nyårsönskning – ett slut på det meningslösa våldet. Vi vill inte skriva om det – vi vill skriva om människans bedrifter i fredstid.