Årskrönika 2007 - Sverige
Vädret ställde till det på olika sätt under året. Klara och Åke Svensson bor hela säsongen på Hagöns camping i Halmstad. Det går förträffligt, bara man har stövlar, tycker Åke. (Foto. Epoch Times)


Det har varit ett år av förändring, tillväxt och utveckling då tusentals nya läsare har upptäckt Epoch Times. I maj upphörde vi med att anlita TT och producerade därefter allt inom den egna redaktionen. Det innebär att vi själva kunde göra ett urval, utifrån vårt uppdrag att rapportera ”med ambitionen att ge läsaren möjlighet att förbättra sitt liv och öka sin förståelse och respekt för grannen i huset intill, såväl som för människor jorden runt.”

Rekordvärme och -blöta

Året började kraftfullt, med starka vindar i södra Sverige. Öresundsbron fick stängas av under nyårsdagen då det blåste upp till 33 sekundmeter i orkanbyarna.

30 000 abonnenter blev utan ström, vissa i flera dagar. Det fick till följd att elbolaget Eon lovade att investera tolv miljarder kronor i bredare ledningsgator och nedgrävda ledningar.

Det var den varmaste januarimånaden i jordens historia, konstaterade forskare vid USA:s klimatkontor i North Carolina. Snittemperaturen för mark- och vattenytan var 0,85 grader varmare än 1900-talets medeltemperatur 12 grader. Det svenska rekordet från 1973 med en toppnotering på 12,4 grader i småländska Allgunnen slogs dock inte. Högsta noteringen 2007 var 12,1 grader i Norrköping och Gladhammar.

Sommaren blev också en blöt historia i södra Sverige. På en camping i Halmstad fick gästerna vada i gummistövlar till husvagnarna, men de var glada ändå. I norr sken solen desto mer.


Ewa Björling blev ny handelsminister när den förre, Sten Tolgfors, ersatte Mikael Odenberg som försvarsminister.

Ewa Björling blev ny handelsminister när den förre, Sten Tolgfors, ersatte Mikael Odenberg som försvarsminister.

Många kom och många gick
Efter det dåliga valresultatet 2006 tilltog under våren kraven på folkpartiledaren Lars Leijonborgs avgång. Skolminister Jan Björklund steg fram som den självklare efterträdaren och tillträdde posten vid partistämman i september.

Försvarsminister Mikael Odenberg (m) avgick då han inte ställde sig bakom en neddragning av försvarsanslagen med tre till fyra miljarder. Efterträdare blev förre handelministern och vapenvägraren Sten Tolgfors (m) som i sin tur ersattes av Ewa Björling (m).

Göran Persson lämnade riksdagen och det socialdemokratiska partiledarskapet. Mona Sahlin tog över som ordförande efter att en lång rad kvinnor, och någon man, tackat nej till uppdraget.

– Jag känner panik och stolthet, kommenterade hon utnämningen.

Fredrik Reinfeldts (m) närmaste tjänsteman, statssekreterare Ulrica Schenström, tvingades avgå sedan en paparazzo tagit en bild av henne på krogen tillsammans med en journalist på TV4. Reinfeldt försvarade henne i det längsta men fick till slut be henne gå, sedan TV4 presenterade de representationskvitton som reportern hade lämnat in. De vittnade om att det konsumerats stora mängder alkohol under kvällen, trots att Schenström ingick i den beredskapsgrupp som hade ansvaret för landets säkerhet. 

Världsregissören ur tiden

Film- och teaterregissören Ingmar Bergman dog den 30 juli i hemmet på Fårö, 89 år gammal. Det uppmärksammades i hela världen och Bergman kallades i många internationella medier för ”poeten med kameran”.

– En stor man har gått ur tiden, en internationell ikon för Sverige har lämnat oss, kommenterade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth dödsfallet.

Under året dog också bland andra författarinnan Marianne Fredriksson vid 79 års ålder och tv-journalisten Lars Orup, 88 år.

Blomsterkungen Carl von Linné fyllde 300 år 2007. Det uppmärksammades med en lång rad aktiviteter över hela landet, i såväl förskolor som på högsta kungliga nivå. Vid den centrala högtidsfesten i Uppsala domkyrka deltog bland annat Japans Linnébeundrande kejsare Akihito.

Mycket kontakt med Kina
Hu Jintao gjorde det första kinesiska statsbesöket i Sverige i juni. Det skedde i samband med återkomsten till hemmahamnen Göteborg för den kopia av en ostindiefarare från 1700-talet som varit ute på haven, ända borta i Shanghai, sedan 2 oktober 2005. Statsbesöket kantades av protester mot brotten mot de mänskliga rättigheterna i Kina.

I samband med statsbesöket polisanmälde svenska föreningen för Falun Dafa för andra gången Kinas handelsminister Bo Xilai för brott mot mänskligheten, tortyr och människorov. Under sin tid som borgmästare i staden Dalian samt som guvernör i Liaoningprovinsen 1999-2004 ska Bo Xilai ha beordrat massarresteringar, kidnappning, tortyr och dödande av Falun Gong-utövare i provinsen.

Hundratals kinesiska flyktingbarn har de senaste åren kommit till Sverige, för att plötsligt försvinna spårlöst från förläggningen. Myndigheterna har ingen aning om vart de tar vägen, eller vad som händer med dem sedan.

Produkter som importerats från Kina, bland annat otillåtet genmodifierat ris, väckte uppmärksamhet vid flera tillfällen under året. Leksaker som målats med giftig blyfärg fick tas ur leksaksaffärernas sortiment.


Human Rights Torch spred ljus över människorättsbrotten i Kina inför OS i Peking.(Foto. Epoch Times)

Human Rights Torch spred ljus över människorättsbrotten i Kina inför OS i Peking.(Foto. Epoch Times)

Vi är inne i ett OS-år nu år 2008 och inför spelen tändes en fackla i Aten som färdades runt om i världen för att uppmärksamma människorättsbrotten i Kina. Kravet var: ”OS och brotten mot de mänskliga rättigheterna kan inte ske samtidigt i Kina”. Till Sverige kom facklan i augusti.

Utrikesminister Carl Bildt ansåg i ett uttalande angående demokratikämpen Martin Lee från Hongkong som hindras besöka OS i Peking, att Kinas åtagande att förbättra de mänskliga rättigheterna inför spelen behövde följas upp.

– När vi närmar oss sommaren 2008 är det angeläget att den internationella olympiska rörelsen, med stöd av det internationella samfundet i övrigt, noggrant följer upp att de kinesiska värdarna lever upp till sina åtaganden mot IOK.

Den uppmärksammade Kinasatsningen i Kalmar inleddes i våras. Företaget Fanerdun bygger där ett stort affärscentrum och har utlovat 1000 jobb i Kalmarregionen.

– Jag vågar säga att Kalmar kommer att bli Europas lysande stjärna för handel och affärer med Kina. Vi kommer att märkas och om tio-femton år är vi stora här, sade ägaren och initiativtagaren Jinxing Lou till TT.

Öppnandet i september blev dock inte riktigt vad som tänkts, då anläggningen inte stod klar inom den rekordkorta tid som utlovats. Tillfälliga lokaler fick lånas till öppnandet. Under hösten fick bygget också allvarliga ekonomiska problem då företaget inte fick tillstånd att ta ut det kapital ur Kina som krävdes för färdigställandet.

Inför Fanerduns etablering hölls föredraget ”Bakom kulisserna i Kina” i Kalmar. Det behandlade problem som kan uppstå vid affärskontakter med det kommuniststyrda Kina.

– Antingen ska man inte alls ha handel med Kina eller så ska man använda handeln till att främja de mänskliga rättigheterna där, menade Man-Yan Ng, International Society for Human Rights.


Ingen kan ha undgått 300-årsjubiléet för Carl von Linné under 2007. (Foto. NTDTV/Epoch Times)

Ingen kan ha undgått 300-årsjubiléet för Carl von Linné under 2007. (Foto. NTDTV/Epoch Times)

Friskare och kramigare
Svenskarna blir allt friskare. Försäkringskassans statistik visade att ohälsotalet i september var nere på ett genomsnitt av 38,8 dagar per invånare och år.

– Det verkar som om utvecklingen med fortsatt sjunkande frånvaro och stigande konjunktur håller i sig. Det är ett brott mot tidigare mönster då frånvaron ökat när konjunkturen förbättrats, säger Curt Malmborg

Fler hade också jobb. Antalet anställda ökade under tredje kvartalet med 2,7 procent jämfört med samma period föregående år.

Röda Korset lanserade i november en kram-kampanj för att förbättra levnadsförhållandena för de ensamma. Genom att kändisar sålde kramar hoppades organisationen få ihop minst 25 miljoner kronor fram till årsskiftet.

– Vi vill utrota ensamheten i Sverige, säger Bitte Gernandt, projektledare på Röda Korset.

Med detta vill vi på Epoch Times Sverige önska alla ett Gott Nytt 2008!