Årskrönika 2007 - miljö
Kejsarpingviner promenerar den 1 juli 2007 på Possession Island i Crozetarkipelagon. Uppvärmningen hotar på sikt Antarktis ikoner – pingvinerna. Om inte utsläppen av växthusgaser minskar riskerar fyra pingvinarter på Antarktis att drastiskt minska, skriver WWF i en ny rapport. (Foto: Marcel Mochet/AFP)


År 2007 var ett år då miljöfrågorna fick stor uppmärksamhet såväl politiskt och medialt som i människors tankar.

Under året har antalet rapporter i media om miljöfrågor och framför allt klimatpåverkan ökat markant. Klimatfrågan har utvecklats från något som forskarna diskuterar till att vara ett ord i var persons mun. Människor över hela världen har sett filmen ”En obekväm sanning” med Al Gore och han har tillsammans med FN:s klimatpanel fått Nobels fredspris.

På klimatmötet på Bali bestämde ministrar från världens alla hörn att ett nytt klimatavtal ska tas fram i Köpenhamn 2009 som en fortsättning på Kyotoprotokollet. Undersökningar visar att klimatförändringarna oroar världens invånare lika mycket som den egna hälsan eller ekonomin och klimatångest är ett nytt begrepp som har myntats.

Vi reser mer både privat och i arbetet, såväl inom Sverige som utomlands. En stor del av bilresorna som svenskar gör är kortare än tre kilometer då man i stället skulle kunna använda sig av lokaltrafik, promenera eller cykla. Antalet flygavgångar ökar, vilket ökar utsläppen. Vi fortsätter att köpa mat och prylar som produceras på andra sidan jordklotet och orsakar stora utsläpp av koldioxid när de transporteras till Sverige med flyg eller lastbil som drivs med fossila bränslen. Vi shoppar allt mer och 2007 års julhandel spåddes slå nya rekord.


Vi köper mer ekologiskt. På bilden syns miljövänligt brevpapper med struktur och anteckningsböcker gjorda av elefantdynga, miljövänligt lim och färg. Det är helt lukt-och bakteriefritt. Produktionen sker på Thai Elephant Conservation Center i Thailand. (Foto: Lagerstedt & Company)

Vi köper mer ekologiskt. På bilden syns miljövänligt brevpapper med struktur och anteckningsböcker gjorda av elefantdynga, miljövänligt lim och färg. Det är helt lukt-och bakteriefritt. Produktionen sker på Thai Elephant Conservation Center i Thailand. (Foto: Lagerstedt & Company)

Utbudet av ekologiska produkter och arealerna med ekologisk odling har ökat. Svenskarna köper mer ekologiska och rättvisemärkta produkter och fler skolor använder ekologiska råvaror i skolmaten.

Många stora kedjor har börjat erbjuda sina kunder miljömärkta alternativ även när det gäller textilier och kläder men utbudet är fortfarande mycket begränsat.

Tester har visat att vissa handdukar som säljs i den svenska handeln innehåller cancerframkallande ämnen trots att ämnena är förbjudna i Sverige. Leksaker och hemelektronik har skickats tillbaka till Kina från flera västländer efter avslöjanden om att de innehåller giftiga ämnen.

Det har byggts fler vindkraftverk och många svenskar väljer att köpa miljömärkt el och lågenergilampor.


Detta foto visar Suzlon vindkraftverk i Dhule, Indien. (Foto: Suzlon/AFP/HO)

Detta foto visar Suzlon vindkraftverk i Dhule, Indien. (Foto: Suzlon/AFP/HO)

Biltullarna som var på försök vid infarterna till Stockholm har införts under året. Den här gången går större delen av intäkterna till vägarbeten i stället för till att bygga ut och förbättra lokaltrafiken.

Oroväckande för det framtida fiskebeståndet är att fiskekvoterna som tillåtits av EU överstiger dem som föreslagits av forskarna.

Enligt havsfiskelaboratoriet i Lysekil är situationen för torsken i Kattegatt värre än någonsin och forskarna har sedan 2002 förordat fiskeförbud. Risken är nu stor att torskbestånden kollapsar och försvinner för alltid som de gjorde utanför Kanadas kust under 1990-talet, skrev WWF den 19 december i ett pressmeddelande.

Priset på den svenska fisken stiger, andelen odlad fisk ökar och fisken som säljs i handeln kommer allt oftare från andra delar av världen.


Fiskebeståndet för torsken i Kattegatt är hotat. (Foto: Karsten Dahl/WWF)

Fiskebeståndet för torsken i Kattegatt är hotat. (Foto: Karsten Dahl/WWF)

Östersjön fortsätter att må dåligt. Årets algblomning var dock inte lika omfattande som 2006, då vi hade en varmare sommar vilket bidrog till den kraftiga algblomningen.

Ett steg i rätt riktning är att regeringen har beslutat att införa en lag som förbjuder tvättmedel som innehåller fosfater.

Förhoppningsvis är vi på väg mot en tid då en ökande skara människor blir medvetna om hur vi påverkar vår omgivning och agerar för att skydda vår natur och miljö.