Arrangerade äktenskap en tradition i Pakistan
Fauzia gifte sig med Nasim-uz-Zafar Burney, den 1 augusti 1982. Fauzia är en av många kvinnor i familjen som gift in sig i arrangerade äktenskap. (Foto: tillhandahållet av familjen Burney)


Arrangerade äktenskap har varit vanliga i olika kulturer genom historien, ofta som tradition i de aristokratiska familjerna. Idag är de arrangerade äktenskapen inte lika vanliga, men fortfarande en norm i en del länder som Pakistan.

Pakistan har två typer av arrangerade äktenskap. I semiarrangerade äktenskap är det slutgiltiga valet upp till paret i fråga. Om giftermålet är arrangerat fullt ut är det föräldrarna som fattar det slutgiltiga beslutet. Generellt sett är dejting socialt oaccepterat i Pakistan.

Det vanligaste bland Pakistans välutbildade är semiarrangerade äktenskap. De helt arrangerade äktenskapen är vanligast på landsbygden, ofta bland de lågutbildade och de som saknar utbildning.

I Pakistan värderas familjelivet högst och familjen är viktigare än individen.
– Äktenskap (i Pakistan) är i grund och botten äktenskap mellan två familjer, berättar Fauzia Burney, en pakistansk, muslimsk kvinna i femtioårsåldern.

I Fauzias familj lever tre generationer i harmoni med varandra under samma tak. Fauzia, hennes make och deras dotter Kulsoom bor tillsammans med Fauzias svärmor och makens syster. Även Fauzias mor Zubaida bor med dem.

Fauzia, Zubaida och Kulsoom är alla gifta med män som deras familjer valde åt dem, med de upplever alla tre att de hade ett val. Trots att det är en betydande skillnad på deras ålder och vid tiden för deras giftermål har dessa kvinnor bibehållit en positiv syn på arrangerade äktenskap.

Innan Fauzia gifte sig introducerade hennes föräldrar tre potentiella makar för henne. Hon kunde välja en av dem, eller avvisa dem alla.

– Jag var mycket ung och valde den som var administratör för ett flygbolag, eftersom jag ville resa, säger Fauzia och skrattar.
Hon förlovade sig med Nasim Burney 1981 i en formell förlovningsceremoni kallad ”maghni”.

Hennes närmaste familj närvarade vid ceremonin, de äldre bad böner och gav välsignelser, och paret matades med pakistanskt godis. De bytte ringar och man fastställde ett datum för bröllopet. Under det ett och ett halvt året mellan hennes förlovning och bröllopet med maken hade hon tillfälle att lära känna honom.

Fauzias mor Zubaida gifte sig på 50-talet vid 30 års ålder. Zubaida och hennes systrar skolades – deras mor kunde läsa och skriva på farsi och engelska, även om hon inte hade någon formell examen. Zubaida tror att detta är en av anledningarna till att hennes familj gav henne ett val trots att det var över fyrtio år sedan.

– Min make hade sinne för humor och var en avlägsen släkting och väl omtyckt inom familjen, erinrar sig Zubaida.

Kulsoom, Fauzias 22-åriga dotter, är högskolestudent och säger att hon slogs av häpnad då hon erbjöds ett frieri. 
– Till att börja med hade jag svårt att förlika mig med tanken men efter en tid kändes det okej, säger Kulsoom.

Fauzia var mycket nöjd för dotterns räkning, och Kulsoom tog, eftersom hon stod så nära sin familj, frieriet i seriöst beaktande trots att hon var ambivalent till en början.

Kulsoom och hennes fästman umgicks en del mellan förlovningen och bröllopet, vilket hjälpte dem att bli bekväma med arrangemanget.
– Vi tillbringade mycket tid tillsammans och sedan klickade det verkligen, berättar Kulsoom.

En formell pakistansk bröllopsceremoni är en officiell muslimsk angelägenhet som vanligtvis äger rum i brudens hem. Tre hundra gäster bestående av familj och vänner närvarande vid Kulsooms ceremoni.

Män och kvinnor satt separerade i olika delar av hemmet. I rummet som familjens män vistades i bad man böner och prästen talade om äktenskap. Efter att paret skrivit på äktenskapslicensen blev det mat och mingel.

Fauzias familj reflekterar över hur tätt sammanlänkade familjerna är när de fattar beslut om viktiga händelser, såsom äktenskap i den pakistanska kulturen. Hennes familj liksom andra välutbildade familjer, tillerkänner individens värde särskilt det att kvinnan har rätt till ett personligt val.

Översatt från:” target=”_blank”>