Arnold Schwarzenegger bjuden till Sverige
Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger har diskuterat klimatfrågor med Fredrik Reinfeldt vid den svenska statsministerns besök i Sakramento och fick i samband med besöket inbjudan till Sverige. (Foto: AFP/Luis Acosta/Arkivbild)


Sent på onsdagen möttes Arnold Schwarzenegger statsminister Fredrik Reinfeldt i det soliga Sacramento. Guvernören efterlyste en Sverigeinbjudan, något som han också fick av sin gäst.

-Vi kan säkert göra en massa saker tillsammans, sade den kaliforniske guvernören som efterlyste, och fick, en inbjudan till Sverige.

-En upplevelse, sade Reinfeldt efter mötet.

Ex-Terminatorn Schwarzenegger, för dagen iförd hallonröd slips, beskrev inför mötet Sverige som en vacker plats där han varit många gånger med kroppsbyggarsporten och i samband med sina böcker och filmer.

-Men jag har inte varit där i mitt nya jobb som guvernör – jag väntar på en inbjudan, sade han och log mot Reinfeldt.

En inbjudan till Sverige och ishotellet i Jukkasjärvi fick Schwarzenegger också av sin besökare.

-Det är alltid trevlig med besök från Europa eftersom jag själv kommer därifrån. Och särskilt när det är någon som är entusiastisk över att bygga upp ekonomin och skydda miljön på samma gång, sade guvernören.

Samsyn

Miljön och klimathotet var det allenarådande ämnet för mötet mellan de båda konservativa politikerna som skördat framgångar genom att anta liberala och gröna agendor.

Vid en pressträff efteråt sade statsministern att han och Schwarzenegger har en ”väldig samsyn” i hur klimathotet ska angripas. Det handlar bland annat om att sätta tak för utsläppen av växthusgaser, att få igång handel med utsläppsrätter och att sätta tryck på industrin.

-Här är en boom i den gröna industrisektorn vilket skapar jobb, påpekade Reinfeldt.

Han sade sig också vara inspirerad av hur Schwarzenegger samarbetat med andra guvernörer. Miljörörelsen i USA växer regionalt och underifrån. I februari skrev delstaterna Kalifornien, Arizona, New Mexiko, Oregon och Washington under ett miljösamarbete och Schwarzenegger pratar nu med ytterligare kollegor.

-Delstaterna kan bli viktiga samtalsparter med Europa i arbetet med att skapa ett post-Kyotodokument, sade Reinfeldt.

TT: Kan du tänka dig att ta ett liknande initiativ i norra Europa?

-Vi har pratat om ett särskilt utsläppshandelssystem för Östersjön. Det skulle jag tycka var intressant om det blir en grund för att få Östersjön att må bättre, att få rikta sig mot precis de problem vi har kopplade till fosfor och kväve.

Folklig ledare

Vid mötet berördes också det samarbetsavtal för utveckling av alternativ energi som Sverige och Kalifornien har skrivit under och som nu kan få ny fart. Reinfeldt sade sig vara inspirerad av den positiva, amerikanska känslan av att ”vi kan fixa det här” som Schwarzenegger förmedlade.

-Vi har en historisk möjlighet att göra skillnad, sade han.

Mötet ägde rum i historiska representationsbyggnaden Leland Stanford Mansion. Enligt Reinfeldt utdelades inga träningstips och de två hann inte prata film (trots att statsministern är en beundrare av Conan) – däremot talade de om en ny pragmatisk syn på politik, där man inte är så fast i parti-referenserna.

-Han ser sig själv som folkets guvernör. Jag försöker leva så själv, sade Reinfeldt.

Arnold Schwarzenegger blev Kaliforniens 38:e guvernör hösten 2003 och valdes om i november i fjol.

Han föddes 1947 i Österrike. Som 20-åring blev kroppsbyggaren den yngste någonsin att vinna Mr Universum-titeln. Kort därefter flyttade han till USA.

Gift med Kennedysläkting

Schwarzenegger är gift med Maria Shriver, systerdotter till John F Kennedy. Paret har fyra barn.

Före den politiska karriären gjorde Schwarzenegger sig också känd som actionskådespelare med roller som Conan Barbaren och Terminator.

Det senaste året har Schwarzenegger skrivit under flera gröna dokument. Ett av dem, AB 32, lagstadgar att Kaliforniens utsläpp av växthusgaser ska ha minskat med 25 procent 2020 (det vill säga sjunka till 1990 års nivå) och med ytterligare 80 procent till 2050.

Det är den tuffaste miljölagen i USA, om den efterföljs slipper atmosfären mer än 170 miljoner ton växthusgaser fram till 2020.

Ett annat dokument undertecknades av fem delstater i februari. Genom det skapar Kalifornien, Arizona, New Mexiko, Oregon och Washington ett miljösamarbete för västra USA. Inom kort ska deras guvernörer sätta gemensamma utsläppsmål.

Själv kör Kaliforniens guvernör en miljöklassad bil.