Armenier erkänner sig skyldiga till uransmuggling i Georgien


Två armenier har under en hemlig rättegång erkänt sig skyldiga till att ha smugglat atombombsuran från sitt land till Georgien, meddelade befattningshavare på måndagen enligt AFP.

I mars försökte de två männen, Sumbat Tonoian and Hrant Ohanian, att sälja knappt 18 gram uran för 1,5 miljoner dollar. Deras klient visade sig vara en hemlig agent som sades vara en islamisk radikal, sade inrikesministeriets talesman Shota Utiashvili enligt AFP.

Uranet som var anrikat till cirka 90 procent hade smugglats i ett cigarettpaket på ett tåg från Armeniens huvudstad Jerevan till Tbilisi.

– Sannolikt har uranet stulits i mitten eller början av 90-talet när en stor mängd uran försvann. Det göms någonstans tills någon försöker hitta nya köpare, sade Archil Pavlenishvili, som leder en nukleär smugglingsenhet i Georgiens inrikesministerium, till The Guardian.

Georgiens president Micheil Saakasjvili talade med världens ledare om fallet i april vid ett kärntekniskt toppmöte, men några detaljer kunde inte offentliggöras innan de två hade befunnits skyldiga, rapporterade Civil.ge.

USA har försett Georgien med utrustning för spårning av strålning vid alla gränsövergångar både till lands, i luften och till havs.

För att skydda identiteten på den hemliga agenten, skedde rättegången i Georgien bakom lyckta dörrar. Männen riskerar fängelse i minst 10 år, rapporterar Radio Free Europe.

Detta fall är den tredje nukleära smugglings incidenten som exponerats i Georgien.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45648/