Armén skyddar Egyptens ovärderliga skatter
Amenhotep III, farao av Egypten under den artonde dynastin, omkring 1391-1353 f. Kr, visas på Egyptiska museet i Kairo. (Foto: Victoria Hazou/AFP/Getty Images)


Den egyptiska armén kallades in på lördagen för att skydda landets berömda museum som inrymmer ovärderliga fornlämningar och artefakter, bland annat skatter från faraonernas gravar, uppger AP och andra medier.

Enligt rapporten var det för att skydda museet mot tjuvar och personer som vill orsaka skadegörelse.

Bland skatterna på museet finns farao Tutankhamuns dödsmask och mer än två dussin mumier från faraoner, däribland Ramses III, Amenhotep IV och Amenhotep III.

Regeringsfientliga demonstrationer har rasat i flera städer i det nordafrikanska landet den senaste veckan. Det finns några rapporter om plundring av statliga byggnader.

– Jag uppmanar den egyptiska armén att genast bege sig till det egyptiska museet. Det brinner i det regerande partiets högkvarter som ligger alldeles intill, sade den egyptiska filmregissören Khaled Youssef, enligt Reuters.

I rapporten konstaterades att han regisserat filmer som är kritiska mot den egyptiska regeringens politik.

Några civila som har involverat sig i processen bildade en mänsklig kedja runt museet för att försvara det, rapporterade AP.

– Jag står här för att försvara och skydda vår nationella skatt, sade Farid Saad, en 40-årig ingenjör, till AP.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/50183