Arktiska stormvindar över USA
En man skottar en trottoar med hjälp av en snöslunga i Bronx, New York den 3 januari 2014. En våldsam vinterstorm och mer än 61 cm snö gjorde att undantagstillstånd förklarades i helgen i New York och New Jersey. (Foto: Don Emmert/ AFP)


Iskallt väder har drabbat stora delar av norra och östra USA, och Kanada under helgen och fortsatte under måndagen söderut mot Texas och Florida. Miljoner amerikaner har drabbats av det kallaste vädret på 20 år och enligt BBC har 16 personer dött till följd av ovädret.

Hårda vindar har sedan i fredags blåst ovanligt kall arktisk luft över stora delar av USA. De kyliga stormvindarna befaras orsaka temperaturer ner mot minus 50 grader Celsius på vissa platser, rapporterar AFP. De kalla vindarna fortsatte under måndagen så långt söderut som Texas och centrala Florida.

Mer än 60 cm snö har fallit i en stad i Massachusetts och myndigheterna förklarade i fredags undantagstillstånd i New Yorks och New Jerseys stater. Tusentals flyg har ställts in. Stormen har orsakat allmänt kaos i trafiken och många är utan elektricitet.

Myndigheterna har uppmanat folk att stanna inomhus och bunkra mat.

Skolorna i bland annat delstaterna Illinois och Minnesota var stängda på måndagen ”För att skydda våra barn från de farligt låga temperaturerna”, sade guvernören för Minnesota, Mark Dayton, enligt The Telegraph.

De kraftiga snöfallen och minusgraderna har skapat farliga förhållanden i många delar av staten och invånarna bör lyssna på råden och hålla sig borta från vägarna om det är möjligt, sade Michigans guvernör Rick Snyder på måndagen, enligt The Telegraph.

På måndag morgon skadades 14 passagerare då ett pendeltåg slog mot en ”stötramp” på en tågstation i centrala Chicago, vilket var den andra tågolyckan under dagen.

Michael Gillis, talesman för Metra, Chicagos pendeltåg meddelade enligt nyhetsbyrån AP att myndigheterna har undersökt vad som orsakade olyckorna, och har meddelat att de var väderrelaterade.


En taxichaufför har stannat sin bil på Times Square för att ta bilder av snön den 3 januari 2014 i New York, på morgonen efter den första stora vinterstormen 2014. (Foto: Timothy Clary/AFP)

En taxichaufför har stannat sin bil på Times Square för att ta bilder av snön den 3 januari 2014 i New York, på morgonen efter den första stora vinterstormen 2014. (Foto: Timothy Clary/AFP)