Arktisk forskare värms upp av Shen Yun
Linh Nguyen och Blythe Browne var på besök i Kitchener-Waterloo från Inuvik i Nordvästra territorierna, Kanada, när chansen och en ljus idé om en födelsedagspresent tog dem till Shen Yuns föreställning på Square Theatre på lördagskvällen. (Matthew Little / The Epoch Times)


Det är få platser i Kanada som ligger så avlägset som Inuvik, en liten stad med 3500 invånare långt in i det Nordvästra territorierna. Avståndet gjorde det än mer speciellt att se Shen Yun för två forskare som nu befinner sig i Kitchener-Waterloo på semester.

Ekosystemforskaren Linh Nguyen förstod att möjligheten att få se en föreställning av Shen Yun är en chans man får en gång i livet så han lät inte tillfället glida förbi utan köpte biljetter till sig och sin partner till föreställningen den första januari på Square Theatre.

– Vi var på semester och jag letade efter något till hennes födelsedag, och detta var en av de sällsynta saker som hon aldrig kommer att få uppleva annars, så jag tyckte det var en bättre gåva än en present, sade Linh Nguyen, som arbetar på avdelningen Western Arctic Field för Parks Canada.

Hans partner, Blythe Browne, marinbiolog, sade att den rankades högt på hennes lista över de bästa födelsedagspresenten någonsin.

– Mycket bra, den rankas mycket högt, en av de absolut bästa, sade hon.

– Med tanke på att vi kommer ifrån Inuvik i de Nordvästra territorierna, är det ganska otroligt att få komma och se en show med så fantastisk musik, fantastisk dans och scenkostymer, sade Linh Nguyen.

– Jag tyckte att danserna var fantastiska och färgerna på dräkterna var underbara.

Shen Yun Performing Arts har tagit som sitt uppdrag att återuppliva kärnan i traditionell kinesisk scenkonst. Dansföretaget vill visa att Kinas 5000-åriga historia har sina rötter i förståelsen av att mänskligheten och det gudomliga är sammanflätade.

– Det är fantastiskt att se en annan kultur, jag gillar berättelserna, särskilt mytologin. Varje kultur har sin egen historia, sade Linh Nguyen.

– Kinesisk kultur är något som jag aldrig har upplevt, så några av dessa historier är nya för mig, men moralen är likadan i olika kulturer.

Linh Nguyen sade att en av moralfrågorna handlar om att goda människor belönas och dåliga människor straffas.

– Många säger god karma … det goda vinner, och de belönas. Bra karma kan skickas runt, sade han.

– Folk försöker hålla dig tillbaka, men det goda vinner, inflikade Blythe Browne, och tillade att hon älskade showen.

Shen Yun visar i sin show etniska danser och folkdanser samt klassisk kinesisk dans, en av världens mest omfattande dansformer.

– Det var väl koreograferat, man kunde känna energin i varje framträdande sade Linh Nguyen.

– Mycket visuellt imponerande, och också väldigt bra akustiskt, med symfoniorkestern i bakgrunden, sade han.

Shen Yuns ”öst möter väst” symfoniorkester kombinerar traditionella kinesiska instrument med instrument från en västerländsk symfoniorkester. Showen innefattar också tre sångsolister och ett soloframträdande på erhu, Kinas traditionella tvåsträngade violin, framförd av erhuvirtuosen Xiaochun Qi.

För ytterligare information, se ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48465/